Svijet
StoryEditor

Nakon Brexita pala cijena nafte, slijedi li usporavanje globalnog gospodarstva

24. Lipanj 2016.

Cijene nafte potonule su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 49 dolara nakon što su Britanci na referendumu izglasali izlazak iz Europske unije, potpirivši strahovanja od mogućeg šireg gospodarskog usporavanja koje bi zakočilo potražnju za energijom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u minusu 2,47 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,44 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,31 dolar nižoj cijeni, od 47,80 dolara. Na oba su tržišta cijene jutros pale više od tri dolara odnosno više od šest posto, najviše unutar jednog dana od 18. travnja, kada se vodeći svjetski proizvođači nafte nisu uspjeli dogovoriti o razini proizvodnje.

Financijska tržišta mjesecima su se pribojavala britanskog izlaska iz Europske unije i njegovih posljedica po budućnost Europe ali očito nisu u potpunosti uračunali u cijene rizik takvog referendumskog ishoda.

Brexit srušio Crobex indekse za više od jedan posto

Britanski premijer David Cameron, koji se zalagao za ostanak u EU, najavio je da će najkasnije u listopadu podnijeti ostavku.

Vrijednost funte potonula je 10 posto, kliznuvši na najnižu razinu od sredine 1980-ih. Dionički indeks Londonske burze FTSE 100 pao je više od osam posto pri današnjem otvaranju, pri čemu su najteže pogođene bile dionice banaka.

- Globalna nesigurnost koju će vjerojatno proizvesti britanska odluka vjerojatno će negativno utjecati na rast BDP-a, ne samo u Velikoj Britaniji, već potencijalno i u Europi, smatra Michael Hewson iz CMC-a. - Naravno, ne možemo to još pouzdano tvrditi ali u kontekstu onoga gdje smo bili prije 24 sata, prva je reakcija prodavati na temelju činjenica, dodao je Hewson.

Odluka Britanaca o izlasku iz EU označava početak razdoblja duboke nesigurnosti u pogledu trgovine i investicija.

Zdravko Marić: Brexit je velika promjena, no Hrvatska ima jak financijski sustav

- Eventualni opetovani pad aktivnosti u gospodarstvu ili oštre oscilacije cijena nafte mogli bi uzrokovati nove probleme u sektoru, a posebno bi... odgoda dodatnih projekata mogla imati značajne posljedice po uslužni sektor, koji se također oslanja na mobilnost zaposlenika širom svijeta, tumači Alison Baker iz PwC-a.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 46,16 dolara, što znači da je pala 30 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

16. srpanj 2024 10:21