Svijet
StoryEditor

Ni Njemačka nije otporna na krizu

06. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Njemačka industrijska proizvodnja pala je u travnju za neočekivano oštrih 2,2 posto u odnosu na ožujak odašiljući pesimističan signal o otpornosti najvećeg europskog gospodarstva na dužničku krizu u eurozoni.

U ožujku proizvodnja je na mjesečnoj razini porasla za revidiranih 2,2 posto. Prvotno su u ministarstvu gospodarstva procijenili rast na 2,8 posto. Najveći je pad u travnju zabilježen u kategoriji robe široke potrošnje, čija se proizvodnja smanjila za 3,7 posto, te u kategoriji kapitalnih dobara, u kojoj je zabilježen pad proizvodnje za 3,6 posto, izvijestilo je ministarstvo.

Industrijska je proizvodnja i dalje ‘vrlo snažna‘, ocjenjuju u ministarstvu. Među razlozima pada izdvajaju činjenicu da je 30. travnja, dan prije Međunarodnog praznika rada, ove godine ‘pao‘ u ponedjeljak te su mnogi odlučili spojiti praznik s vikendom. Carsten Brzeski iz bruxellskog ING-a nije toliko optimističan.- Jasno je da imunitet njemačkog gospodarstva na dužničku krizu u eurozoni slabi - zaključio je, podsjećajući na pad industrijskih narudžbi i nedavno slabljenje poslovnog raspoloženja. Na godišnjoj je razini industrijska proizvodnja u travnju pala za 0,7 posto, nakon 1,4-postotnog rasta u ožujku.

28. travanj 2024 22:23