Aktualno
StoryEditor

Njemački robni izvoz osjetno pao u veljači

08. Travanj 2024.

Njemački izvoz robe osjetno je pao u veljači, odražavajući smanjene isporuke u druge članice Europske unije, izvijestio je u ponedjeljak statistički ured. Vrijednost isporučene robe smanjila se u veljači za dva posto u odnosu na siječanj kada je bila porasla za 6,3 posto, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima.

Uvoz je pak porastao za 3,2 posto, gotovo istim tempom kao na početku godine. Na godišnjoj razini izvoz je u veljači smanjen za 4,4 posto, a uvoz za 8,7 posto. Time se višak u njemačkoj robnoj razmjeni sa svijetom smanjio za 22,5 posto u odnosu na siječanj, kliznuvši na 21,4 milijarde eura. U odnosu na prošlogodišnju veljaču veći je za 26,6 posto.

Pad izvoza na mjesečnoj razini odražava znatno smanjene isporuke u članice EU-a, za 3,9 posto. Izvoz u eurozonu smanjio se za 3,6 posto, a još izrazitiji pad zabilježen je u isporukama robe u članice EU koje nisu usvojile zajedničku europsku valutu, za 3,9 posto.

Izvoz u treće zemlje uvećan je za skromnih 0,4 posto. SAD je u veljači potvrdio poziciju glavnog odredišta njemačkog izvoza, čija je vrijednost poskočila za 10,2 posto u odnosu na siječanj, na 13,8 milijardi eura.

Izvoz u Kinu smanjio se pak za 0,6 posto, na osam milijardi eura. Kina je istodobno potvrdila status glavnog njemačkog dobavljača robe, čija je vrijednost u veljači poskočila za 16 posto, na 12,1 milijardu eura.

Njemački izvoz u Rusiju porastao je na mjesečnoj razini za 1,5 posto, na 700 milijuna eura. U odnosu na prošlogodišnju veljaču smanjen je za 24 posto. Uvoz iz Rusije porastao je na mjesečnoj razini za 23,5 posto, na 200 milijuna eura. Na godišnjoj razini smanjen je za 36,2 posto.

18. svibanj 2024 21:17