Svijet
StoryEditor

Nije samo Europa odgovorna za stabilnost svjetske ekonomije

02. Studeni 2012.

Sjedinjene Države i Japan moraju podijeliti odgovornost s Europom i snositi svoj dio tereta u jamčenju stabilnosti svjetskog gospodarstva, upozorio je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble.

U intervjuu uoči sastanka ministara financija skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 u Meksiku, njemački je ministar upozorio da vodeća gospodarstva svijeta moraju provoditi strukturne reforme i fiskalnu konsolidaciju kako bi ponovo stekla povjerenje tržišta i gradila održiv rast.G20 mora mjeriti svoje rezultate prema ciljevima koje je zacrtao na summitu u Torontu prije dvije godine, podsjetio je njemački ministar.

Na tom su se skupu članice G20 obvezale prepoloviti proračunske manjkove do 2013. i stablizirati dug do 2015.Schauble pritom upozorava da se sudionici dvodnevnog sastanka G20 u Mexico Cityju ne bi se trebali usredotočiti isključivo na krizu u eurozoni i zapostaviti ostale probleme koje valja hitno rješavati, poput fiskalnih problema u Sjedinjenim Državama i japanskih problema s dugom."SAD i Japan snosne podjednako veliku odgovornost za jamčenje stabilnost kao i mi Europljani", kazao je."Gospodarstva u skupini G20 moraju odlučno obnoviti povjerenje strukturnim reformama i održivom financijskom politikom. To je najvažniji uvjet za jačanje svjetskog gospodarstva", ustvrdio je njemački ministar."Ne budemo li provodili konsolidaciju i reforme, izlažemo se riziku daljnjeg gubitka povjerenja i još slabijeg rasta. Održivi rast ne može se graditi na golemim dugovima", upozorava ministar poznat po zagovaranju fiskalne discipline i za vrijeme recesije.

U SAD-u zakoni propisuju podizanje poreza i smanjenje javne potrošnje u protuvrijednosti 600 milijardi dolara u 2013. ako zastupnici u Kongresu ne postignu dogovor o metodama smanjenja deficita. Stoga se američko gospodarstvo suočava s prijetnjom recesije.Japan spada među razvijene zemlje s najvišim dugom. Tako je prema podacima MMF-a bruto javni dug prošle godine iznosio 220 posto BDP-a.Njemački je ministar ujedno prigušio očekivanja da bi novi europski krizni fond, Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), mogao uskoro početi izravno dokapitalizirati banke, napominjući da prvo mora profunkcionirati u potpunosti."Važno je da kontrola i odgovornost idu ruku pod ruku. Drugi riječima, kvaliteta je nesumnjivo važnija od brzine", pojasnio je.

Otklonio je spekulacije o kašnjenju propisa o bankovnom kapitalu Basel III koji bi se trebali početi postupno uvoditi od siječnja iduće godine."Poput ostalih reformi međunarodnih financijskih tržišta, i Basel III i njegova primjena u najvažnijim svjetskim financijskim centrima podliježu međunarodno dogovorenom režimu procedura provjere", istaknuo je.

20. travanj 2024 16:03