Svijet
StoryEditor

Njemačke banke pod istragom u vezi namještanja kamata

06. Srpanj 2012.

Njemački bankovni regulator BaFin objavio je da provjerava nekoliko banaka kako bi utvrdio jesu li uvele efikasne mehanizme kontrole kako bi spriječile pokušaj namještanja kamata za međubankovne pozajmice.

- Provjeravamo imaju li banke primjerene kontrolne mehanizme za otkrivanje odnosno sprečavanje takvih tržišnih manipulacija, kazao je u četvrtak za AFP glasnogovornik BaFin-a.

Prošlog su tjedna američki i britanski regulatori u sklopu međunarodne istrage odlučili kazniti britansku banku Barclays novčanom kaznom u ukupnom iznosu 450 milijuna dolara zbog upletenosti u skandal s namještanjem kamata za međubankovne pozajmice na londonskom tržištu.

Glasnogovornik njemačkog regulatora kazao je da je BaFin u kontaktu s britanskim i američkim kolegama, iako nije ovlašten provoditi kaznene istrage. Prema informacijama kojima raspolažu u BaFinu, nijedan njemački državni tužitelj nije pokrenuo sličnu istragu o mogućem namještanju kamatnih stopa.

Deutsche Bank objavio je u travnju u izvješću o poslovnim rezultatima za prvo tromjesečje da je primio zahtjev za dostavom informacija u sklopu američke i europske istrage o mogućoj manipulacijim liborom i njegovim europskim ekvivalentom euriborom. Euribor određuju 43 banke iz eurozone, uključujući Barclays, dok libor preferiraju banke iz anglofonih zemalja.

20. travanj 2024 06:01