Svijet
StoryEditor

Odgođena odluka o ograničavanju bankarskih bonusa

05. Ožujak 2013.

Ministri financija zemalja članica EU-a odgodili su odluku o ograničavanju bankarskih bonusa kako bi Velikoj Britaniji, koja se jedina tome protivi, dali prigodu da se pridruži toj inicijativi. Unija teži konsenzusu, a pregovori se nastavljaju još nekoliko tjedana.

Britanski ministar financija George Osborne rekao je da je njegova zemlja platila veliku cijenu zbog neodgovornosti bankara i da njegova vlada dugoročno podupire umjerenije plaće za bankare. Međutim, naglasio je Osborne, predloženo rješenje moglo bi izazvati ‘perverzne učinke‘, to jest dovesti do povećanja fiksnih plaća, koje će biti još teže smanjiti u slučajevima kada bankari pogriješe. Osborne je stoga zatražio odgodu.

-Nismo donijeli zaključak jer se ministar Velike Britanije izričito ogradio od predloženog rješenja tako da ćemo izgubiti još koji tjedan na usklađivanju. Svi ostali ministri su podržali predložene mjere-izjavio je ministar financija Slavko Linić koji je na sastanku sudjelovao kao promatrač. Dodao je kako su hrvatska pravila za banke - u europskom okviru. Države mogu odrediti veća ogranićenja, dok Unija propisuje minimalna, kazao je.

Podsjetimo, prošlog tjedna Europski parlament i zemlje članice dogovorile su nove propise za financijski sektor kojim se žele potaknuti banke da se usmjere na financiranje realnog gospodarstva. Prema tim pravilima bankarski bonusi ne smiju biti veći od jedne plaće, a samo uz izričito odobrenje dioničara mogu biti dva puta veći od plaće.

Ta je mjera dio regulatornog okvira poznatog pod nazivom Basel III - riječ je o međunarodnom skupu propisa kojima se pooštravaju zahtjevi za visinom kapitala u bankama. Njemu se protivi Velika Britanija, ali se odluke o tome ne donose jednoglasno pa ga London ne može blokirati.

27. travanj 2024 23:49