Svijet
StoryEditor

Ovo je pet zabrinjavajućih klimatskih rekorda u godini za nama

31. Prosinac 2016.

Kad je riječ o promjenama u klimi 2016. godina bila je prepuna superlativa i to ne baš u dobrom smislu, te predstavlja sam vrh u ionako intenzivnom desetljeću klimatskih promjena. Kako prenosi Grist.org ovo je pet trendova koji ukazuju kako je situacija iznimno ozbiljna, te kako će u idućim godinama uslijediti veliki izazov da se ovi problemi riješe.

1. Najduži niz rekordno toplih mjeseci. Sudeći prema izvještaju koji je izdala Nacionalna oceanska i atmosferska administracija (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) period od svibnja 2015. do kolovoza 2016. bio je najtopliji od početka bilježenja podataka u posljednjih 137 godina.

2. Primijećeno je najveće masovno izbjeljivanje koraljnog grebena ikad. Period izbjeljivanja je trenutno najduži ikad zabilježen, a toplinski stres je izazvao masovno izbjeljivanje na nekoliko grebena na kojima to nije primijećeno prije, kao što je najsjevernija točka Velikog koraljnog grebena.

3. Na Arktiku rekordne vrućine. Na Aljasci je zabilježena rekordno topla godina s temperaturama koje su narasle u prosjeku 6 stupnjeva Farenhajta, što je otprilike više od 14 stupnjeva Celzijevih. Polarni led u Sjevernom moru je ove jeseni strmoglavo je pao na najnižu razinu.

4. Visoka razina atmosferskog CO2. Najveći skok atmosferskog CO2 zabilježen je u periodu od veljače 2015. do veljače 2016., a na toj razini je ostao cijelu godinu.

5. Najtoplija godina. Ova godina je gotovo sigurno najtoplija godina ikada zabilježena. Iako još službeno nije proglašena najtoplijom, u posljednjih 16 godina njih 15 je bilo zabilježeno kao rekordno tople, stoga je očigledno da živimo u rekordnim vremenima.

>>>Ovo je 7 najugroženijih sektora zbog klimatskih promjena

20. travanj 2024 11:27