Svijet
StoryEditor

Poljaci su ekonomski vođe regije, Česi i Slovaci najbolje žive, a Ukrajinci najslabije

10. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Protekle subote obilježena je 25.godišnjica pada Berlinskog zida. Taj događaj je i najsnažniji simbol raspada Sovjetskog saveza i kraja komunizma u Europi.

U sljedećih 25 godina politički i ekonomski sistemi u Europi prolazili su kompletne transformacije, pljačke, privatizacije, napretke… Nezavisni ekonomski analitičarski institut Capital Economics objavio je svoja istraživanja o 11 zemalja koje su se ranije nalazile iza Željezne zavjese. Zanimljivo je vidjeti koje su napredovale, koje nazadovale, te kako Hrvatska stoji u usporedbi sa njima. U ovom istraživanju analizirane su: Poljska, Bugarska, Češka, Slovačka, Ukrajina,Rumunjska, Estonija, Mađarska, Litva, Latvija, Rusija i   Ukrajina, a evo nekoliko zanimljivih činjenica o njihovoj ekonomiji danas i prije 1989.godine.

1.Od 1989. do 2013. BDP Poljske narastao je za ogromnih 120 posto, dok je Ukrajina najveće gubitnica. Naime, njen BDP je manji nego u razdoblju prije 1989 godine. Slovačka, Estonija i Češka imaju vrlo dobar rast, a Rusija i Latvija tek nešto iznad 10 posto.

2.U prvom desetljeću nakon pada zida recesija u zemljama Istočnog bloka bila je na svome vrhuncu. No, ulaskom u 21.stoljeće situacija se naglo promijenila, te su većine tih zemalja doživjele ekonomski boom.

3.Ukrajina je zemlja koja je doživjela najveći ekonomski kolaps u devedesetima. Rusija  također 90-te ne pamti po dobrome, iako je kriza bila nešto podnošljivija nego kod njihovih zapadnih susjeda. Poljska je jedina zemlja od navedenih jedanaest i u prvih deset godina kapitalizma ostvarila dobit. Ona stoji za glavu iznad ostalih regionalnih konkurenata, te je pravi primjer uspješnog ekonomskog poslovanja- tvrde Neil Shering i William Jackson iz Capital Economicsa.

4.BDP zemalja bivšeg Istočnog bloka rastao je dvostruku brže od zapadno Europskog između 2000. i 2008. godine. Jedino su južna i istočna Azija zabilježila veći rast.

5.Sovjetski savez mnogo je  zaostajao u ekonomskom razvoju i BDP-u na odnosu na zapadnu Europu, Ameriku, istočnu i južnu Aziju, te Južnu Ameriku. Razlika u napretku sa zapadnom Europom i Sjedinjenim Američkim Državama posebno je bila vidljiva tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća.

6.Prosječan godišnji  prihod po glavi stanovnika ovih 11 zemalja povećao se od 1990. do danas  sa 3.000 dolara do 10.000. Najbolje žive stanovnici Češke i Slovačke, gdje danas u prosjeku zarađuju 25 000 dolara. godiišnje. Znatno slabije žive u Rumunjskoj i Bugarskoj, sa 18 odnosno 16 tisuća dolara , a očekivano najslabije u Ukrajini sa tek 9 tisuća dolara godišnje.

7.Privatni sektor koji je prije devedesetih činio zanemariv udio u ukupnoj domaćoj proizvodnji zemalja  Istočnog bloka danas ima veći udjel u ukupnom BDP-u nego što je to slučaj sa zemljama na zapadu Europe. To je najistaknutije u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj gdje on čini čak 80 posto BDP-a.

8.Također, strane investicije koje su pod komunizmom bile gotovo nepostojeće, u posljednjih 20 godina su eksplodirale. Tako su se u Bugarskoj povećale za čak 100 posto, u Estoniji nešto manje od 90 posto, doksu najmanje prisutni u Rusiji kojoj su domaći kapital i tamošnji  bogati investitori dovoljni, sa samo 20 posto.

9.Izvoz iz ovih zemalja, također je rapidno skočio. Niti financijska kriza nije usporila taj rast, zaključuje istraživanje Capital Economicsa.

 

30. travanj 2024 15:00