Svijet
StoryEditor

Prevlast republikanaca pomoći će naftnoj industriji i američkim kasinima

06. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Republikanci su demokratima preoteli šest mandata koji su im bili potrebni za preuzimanje Senata, te sada po prvi puta nakon 2006.godine imaju većinu u oba doma Kongresa. Takav poredak stvari nesumnjivo će utjecati na poredak stvari u američkom, a time i svjetskom gospodarstvu.

Promjene će najviše utjecati na energetski sektor. Republikanska stranka s tradicionalno velikim ulogom u toj industriji,  trebala bi ubrzati  izgradnju novih naftovoda i plinovoda, te unijeti reforme  u rigorozne zakone koje se tiču izvoza prirodnog plina. Pritisak na Obaminu administraciju da izvoz energetskih produkata aktivnije uključe u nove trgovinske zako ne samo je stvar vremena, budući da je energetski sektor jedina  grana industrije koja po S&P indeksu ove godine konstantno ostvaruje negativan niz.

Također, postoji šansa da će republikanci pokušati srezati budžet za 2015.godinu, te zatražiti smanjenje zaduživanja. Borbe i natezanja s predsjednikom oko tih stavki zasigurno će uvesti pomutnju u tržište kapitala,  kao što je bio slučaj u 2011.godini kada su neslaganja oko budžeta, dovela do pada povjerenje u američki kredit, po prvi puta u povijesti.

No, neki analitičari smatraju kako ove promjene u Senatu neće bitnije utjecati na ekonomsku sliku zemlje.

– Neće biti niti negativnih, niti pozitivnih reakcija tržišta budući da su rezultati ovakvog glasanja bili za očekivati. Oni republikanci koji ciljaju na mjesto u vladi na sljedećim izborima željet će postići kompromis. No, republikanski političari s margina mogli bi predstavljati probleme za Obamu - smatra Brian Jacobsen, glavni strateg Wells Fargo menadžmenta.

Osim energetskog sektora i mnoga  kasina diljem zemlje mogla bi doživjeti procvat , budući da republikanci namjeravaju oštrije nadgledati online kockanje.

Povijest nas uči kako S&P 500 indeks bilježi rast gospodarstva nakon svakih izbora za američki Senat još od davne 1928.godine, a biti će zanimljivo vidjeti i kako će se ova situacija odraziti na utrku sa Kinom, koja polako postaje vodeća svjetske ekonomija.

26. travanj 2024 22:31