Svijet
StoryEditor

Rubrika ‘mito‘ u slovenskoj poreznoj prijavi

14. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

U poreznoj prijavi za vlasnike slovenskih tvrtki postoji rubrika ‘mito‘, piše u ponedjeljak ljubljanski dnevni list Dnevnik navodeći slučaj slovenskog poduzetnika koji se iznenadio kada je u svom formularu za prijavu poreza na dohodak otkrio i tu rubriku.

Iako je malo vjerojatno da će netko sam sebe prijaviti za djelo kažnjivo do pet godina zatvora i novčanom globom, u poreznoj upravi tvrde da su rubriku uveli držeći se zakona o porezu na dohodak poduzeća.

Porezni ured tvrdi da taj zakon dopušta i mogućnost ‘samoprijavljivanja‘ korupcije u poslovanju. U takvom se slučaju od poduzetnika očekuje da na obrascu pod rednim brojem ‘6.15‘ upiše ‘troškove nastale zbog davanja mita i druge oblike protupravne koristi‘, a ne da ih prikaže kao opravdan trošak koji bi mu donio smanjenje porezne osnovice, prenosi Dnevnik.

Poduzetnik koji je listu ukazao na taj bizaran slučaj, a kojega su podaci poznati uredništvu, pita se ispunjava li ijedan poduzetnik tu rubriku. Porezne vlasti, međutim, nisu htjeli iznijeti nikakvih podataka o tome, piše Dnevnik.

16. svibanj 2024 16:43