Svijet
StoryEditor

Rusi i Indijci na čelu liste najbogatijih Britanaca

22. Travanj 2013.
Piše:
liderhrt

Ruski poslovni čovjek Ališer Usmanov s bogatstvom vrijednim 13,3 milijarde funti (118,5 milijardi kuna) nalazi se na vrhu liste najbogatijih ljudi u Britaniji Sunday Timesa. Tajkun s prebivalištem u Surreyju vlasnik je tvrtke za obradu željezne rude Mettaloinvesta i brojnih rudnika te ima 30 posto udjela u nogometnom klubu Arsenal.

Na drugom je mjestu Len Blavatnik, vlasnik Warner Musica, koji je također podrijetlom iz Rusije. Njegovo bogatstvo iznosi 11 milijardi funti.

Treće mjesto dijele Sri i Gopi Hinduja, obiteljski vlasnici globalnog konglomerata Hinduja grupe, koja je osnovana u Indiji, a sjedište joj je u Londonu. Četvrti je kralj čelika Lakshmi Mittal, Indijac nastanjen u Engleskoj, vlasnik ArcelorMittala, najvećeg svjetskog proizvođača čelika. Peti je vlasnik Chelseaja Roman Abramovič s 9,3 milijarde funti.

Najbogatiji rođeni Britanac je na osmoplasirani Gerald Cavendish Grosvenor, šesti vojvoda od Westminstera, vlasnik poslovnog carstva Grosvenor grupe. Richard Branson, osnivač kompanije Virgin, nalazi se na 19. mjestu s 3,5 milijarde funti.

Na ovogodišnjoj je listi 88 milijardera, 11 više nego 2012. Kada je Sunday Times objavio prvu listu 1989. godine, najbogatija osoba u Britaniji bila je kraljica Elizabeta.

07. prosinac 2022 00:49