Aktualno
StoryEditor

Anketa o životnom standardu: Odlazi li srednja klasa u raj ili u Irsku i Njemačku?

07. Srpanj 2019.

Pod pojmom srednja klasa danas se uglavnom podrazumijeva društveni sloj čiji pripadnici sav prihod ne troše isključivo na zadovoljavanje elementarnih egzistencijalnih potreba.

Za to u Hrvatskoj treba imati najmanje dvije prosječne plaće u obitelji. Razlika između niže i više srednje klase jest u mogućnosti plaćanja privatnog školovanja djece a da to ne utječe negativno na ostale sastavnice standarda. Da bi se to moglo, u obitelji mora biti barem jedna menadžerska plaća.

Ovako nekako izgleda današnji život za srednju klasu, ali moramo priznati da je to za mnoge još uvijek nedostižno. Menadžere nemaju svi u obiteljima, pa onda i plaćanje privatnih škola otpada u startu, osim ako ostatak obitelj ne želi gladovati dok im se djeca školuju. A gladovati treba barem sedam godina, četiri godine srednje škole, pa još minimalno tri fakulteta. Puno je to vremena za biti gladan.

Život srednje klase u Hrvatskoj danas je više nego ikad metafizička kategorija koja se mijenja s ekonomskim, sociološkim i tehnološkim napretkom. Teško je definirati tko pripada višoj srednjoj a tko nižoj i je li niža već na rubu siromašnih.

Ono što je bila srednja klasa u vremenu naših baka i djedova nije ni izbliza bila srednja klasa za vremena naših roditelja niti je njihov standard usporediv s onim što mi danas smatramo srednjom klasom. Prije 50-ak godina srednjom klasom smatralo se kućanstvo u kojem je jedan od ukućana ostvarivao prosječan dohodak, od kojeg je mogao podmirivati troškove.

Isto to kućanstvo smatralo se srednjom klasom ako je imalo tekuću vodu, struju te zahod unutar nekretnine u kojoj se živi.

Takva obitelj mogla si je priuštiti ljetovanja na obali u sindikalnim odmaralištima, a mnoge od njih imale su i vikendice. Od tehnoloških napredaka dobar standard srednje klase prije 50-ak godina značio je da obitelj ima telefonsku liniju i crno-bijeli televizor.

U današnjem vremenu pod pojmom srednja klasa podrazumijeva se društveni sloj čiji si pripadnici bez većih problema mogu priuštiti ‘pristojan‘ standard, a to znači da sav prihod ne troše isključivo za zadovoljavanje najelementarnijih egzistencijalnih potreba, već da uživaju i u mnogim suvremenim dostignućima civilizacije.

No vrijeme je takvo da si danas prosječna četveročlana obitelj s dva prosječna dohotka teško može priuštiti mnogo više od zadovoljavanja osnovnih potreba.

U našem tiskanom izdanju obradili smo naširoku ovu temu, a vas pitamo, kakav je vaš osjećaj o pripadnosti klasi, tj. kojoj klasi vi pripadate.

25. travanj 2024 05:37