Svijet
StoryEditor

Slabost eura pogoduje Bayeru

11. Srpanj 2012.

Njemačka farmaceutska grupa Bayer i dalje ostvaruje koristi temeljem slabog eura, premda se produbljena dužnička kriza u eurozoni počinje očitovati u slabljenju narudžbi u nekih sektorima proizvodnje, kazao je financijski direktor te tvrtke, a prenosi u srijedu švicarski poslovnih list.

- Aktualna pozitivna situacija očigledno se neće zadržati u duljem roku, izjavio je za poslovni list Finanz und Wirtschaft Werner Bauer. Ujedno je istaknuo da u tvrtki bilježe veći oprez klijenata u slanju narudžbi u nekoliko proizvodnih industrija, s obzirom na pojačani oprez među potrošačima u okolnostima financijske krize, prenosi nadalje švicarski list.

Slabost eura pogodovala je Bayerovim rezultatima poslovanja u prvom tromjesečju, doprinijevši s iznosom od oko 90 milijuna eura u tvrtkinu blagajnu. Najveći njemački proizvođač lijekova mogao bio još neko vrijeme izvlačiti korist iz slabljenja eura, kazao je Bauer.

Odjel farmaceutike, temeljno poslovanje Bayera, ostaje vrlo stabilan, premda bi mogao trpjeti negativne posljedice rezova u državnoj potrošnji, napominje financijski direktor. Što se tiče dijela poslovanja sa zaštitom bilja CropScience, u Bayeru početak godine ocjenjuju dobrim, napominjući da bi se prognoze za taj segment mogle poboljšati ako se nastavi pozitivan razvoj situacije.

"I naše poslovanje vjerojatno će se, ali nešto kasnije, suočiti sa slabostima koje već sada osjećaju, primjerice, proizvođači poluvodiča ili specijalnih kemikalija", kazao je Bauer.

U Bayeru ne planiraju daljnje mjere restrukturiranja budući da bi postojeći program smanjenja troškova mogao do kraja ove godine donijeti planirane uštede od 150 milijuna eura. Napominju i da nije u planu prodaja dijela poslovanja s inovativnim i održivim materijalima MaterialScience.

01. svibanj 2024 12:08