Svijet
StoryEditor

‘Smanjenje poreza često dovodi do većeg profita‘

17. Svibanj 2013.

Razvojna ekspanzija država poput Turske i Malezije može poslužiti kao primjer drugim zemljama ukoliko su spremne otvoriti svoja tržišta inozemnom kapitalu i investirati ne samo u industriju nego i u infrastrukturu, proizvodnju hrane i turizam, poručili su u petak u Sarajevu zamjenik turskog premijera Ali Babacan i bivši predsjednik malezijske vlade Mahathir Mohamad.

Na poslovnom forumu (Sarajevo Business Forum), kojega su u glavnom gradu Bosne i Hercegovine organizirali Islamska banka za razvoj (IDP) i njena bosanskohercegovačka podružnica Bosna Bank International (BBI), Babacan i Mohamad su predstavili najbolje poslovne i investicijske prakse svojih zemalja kako bi iz tih iskustava i drugi potencijalni investitori te predstavnici vlada drugih država mogli naučiti što činiti kako bi potaknuli priliv investicija.

Babacan je kao ‘recept‘ za gospodarsko čudo svoje zemlje naveo njenu političku, ali i financijsku stabilnost te sigurnost koju pruža investitorima. Sugerirao je i ulaganje u obrazovanje te u poticaje zapošljavanja mladih ljudi.

Po riječima Mohamada, nužna je odlučnost vlade da djeluje i da surađuje s gospodarstvenicima i potencijalnim investitorima. Podsjetio je kako je njegova zemlja u svim proteklim godinama bilježila stalan gospodarski rast, koji je i u godinama opće svjetske krize iznosio do šest posto na godišnjoj razini. Vladama je preporučio poduzimanje mjera kojima bi se smanjili porezni nameti, jer je to ključno za investicije, posebice u privatnom sektoru.

-Smanjenje poreza često dovodi do većeg profita od onog koji je ostvaren njegovim ubiranjem- kazao je bivši malezijski premijer.

Na SBF-u sudjelovao je i bivši predsjednik Slovenije Danilo Tuerk koji je istaknuo kako je njegova zemlja bez obzira na poteškoće u kojima se nalazi znatno profitirala od ulaska u Europsku uniju. Pozvao je sve na provedbu reformi kroz koje su prošle i članice EU konstatirajući kako se to u konačnici višestruko isplati.

Islamska banka za razvoj i Bosna Bank International organiziraju Sarajevo Business Forum po četvrti put, a nakana im je bila okupiti potencijalne investitore i predstaviti mogućnosti ulaganja u BiH. Zanimanje investitora na prvome je forumu bilo veliko i on je okupio više od tisuću sudionika, no s vremenom je zanimanje opalo pa na ovogodišnjem forumu gotovo da i nije bilo predstavljanja konkretnih projekata.

29. travanj 2024 22:37