Svijet
StoryEditor

Središnja banka upozorava - cijene nekretnina prenapuhane su

22. Listopad 2013.

Cijene stanova u velikim njemačkim gradovima više su do 20 posto no što bi trebale biti ali gospodarstvu u cijelosti još ne prijeti opasnost stvaranja balona na tržištu nekretnina, prenose europski mediji danas ocjenu njemačke središnje banke.

Visoke cijene stanova u Muenchenu, Frankfurtu i Berlinu ne opravdavaju ni demografija ni ekonomski čimbenici, a u protekle tri godine porasle su više od 25 posto, citira internetski portal EUobserver ocjenu iz najnovijeg redovnog mjesečnog izvješća njemačkog Bundesbanka.

U istom su razdoblju realne cijene nekretnina u Njemačkoj ukupno porasle osam posto, upozoravaju iz Bundesbanka.

Trend se vjerojatno neće promijeniti u idućoj godini jer je potražnja za stanovima još uvijek veća od ponude.

Iako gospodarstvu u cjelini zbog toga ne prijeti opasnost, iz Bundesbanka upozoravaju na moguć "velik pad bogatstva kućanstava" zbog precijenjenih stanova.

Međunarodni ulagači također igraju ulogu u poskupljenju njemačkih stanova, budući da im je to tržište postalo atraktivno nakon pucanja balona na tržištima nekretnina u SAD-u, Španjolskoj i Irskoj.

Zahvaljujući niskoj razini ključnih kamatnih stopa u eurozoni ulagači lakše kupuju nekretnine, ističu u Bundesbanku.

Njemačka središnja banka je kao članica ECB opetovano upozoravala da politika jeftinih kredita pomaže bankama u problematičnim zemljama eurozone ali povećava rizik od inflacije.

Statistika pak pokazuje da se inflacija u eurozoni zadržava na niskoj razini i u rujnu je iznosila 1,1 posto. ECB cilja na "nešto manje od dva posto"

28. svibanj 2022 16:26