Svijet
StoryEditor

U bankama vlada nervoza jer je Europa na putu u novu recesiju

04. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Zemlje članice Europske unije još jednom će pokušati razriješiti nesuglasice oko novih pravila o visini kapitala banaka i to na izvanrednom sastanku ministara financija dogovorenom za 2. svibnja, potvrdili su diplomati.

Europska komisija predložila je nove norme vezane uz visinu kapitala banaka u EU, potrebne kako bi one mogle pokrivati svoje rizike. No, Britanija je zahtijevala fleksibilnost u nametanju viših razina kapitala svojim bankama, dok se Njemačka, zajedno s Francuskom, zalaže za uspostavu jedinstvene norme koja bi se primjenjivala na području cijelog EU-a.

Utvrđivanjem jedinstvenih pravila o visini kapitala, gotovo pet godina od početka financijske krize koja je uzdrmala brojne financijske institucije, smanjila bi se neizvjesnost za banke. U bankama već sada vlada nervoza jer je Europa na putu u novu recesiju.Svjetski lideri dogovorili su se da od iduće godine počnu postupno uvoditi globalna pravila o kapitalu banaka, poznatija pod nazivom Basel III, pa EU želi u roku od nekoliko mjeseci finalizirati njihov okvir. Danska je sada, kao predsjedateljica EU-a, poduzela neuobičajeni korak, sazvavši poseban sastanak ministara financija u Bruxellesu za 2. svibnja.- Više ili manje u potpunosti je iskorišten prostor koji je za dogovor omogućen na razini radnih grupa. Sada nam treba politička odluka - kazao je jedan danski diplomat koji je želio ostati neimenovan.

29. travanj 2024 06:05