Svijet
StoryEditor

U Sloveniji nove rekordne cijene naftnih derivata

05. Ožujak 2012.

Cijene naftnih derivata u Sloveniji porast će od utorka u ponoć drugi put u zadnjih 14 dana i dosegnuti novi rekordan iznos.

Distributeri su u ponedjeljak popodne potvrdili da će cijene motornih benzina porasti za oko dva, a dizel goriva za jedan posto, a nešto manju korekciju cijena na više doživjet će i loživo ulje. Najprodavaniji 95-oktanski benzin na crpkama vodećeg distrubutera "Petrol" poskupljuje za 2,5 euro centa, na 1,463 eura, a bezolovni 100-oktanski za 2,4 centa - na 1,478 eura za litru. Eurodizel poskupljuje za 0,8 centa, na 1,343 eura, a loživo ulje za 0,3 centa, na 1,026 eura.

Dodatni razlog sve višim maloprodajnim cijenama, koje se određuju dvotjedno, prema burzovnoj cijeni nafte na mediteranskom tržištu i odnosu eura prema američkom dolaru, jest i politika nove slovenske vlade prema trošarinama čije smanjivanje radi ublažavanja cijena ne treba očekivati jer predstavljaju vrlo važan prihod proračuna, a vlada u vrijeme krize državnih prihoda nema prijašnjeg manevarskog prostora za snižavanje trošarina na energente kako bi ograničila njihov rast.

U prva dva mjeseca ove godine naftni derivati u Sloveniji već su poskupjeli za 5,6 posto, prema podatku državnog statističkog zavoda, a njihova cijena bila je i znatan faktor inflacije od 0,6 posto, do koje je došlo u veljači.

30. travanj 2024 09:14