Ukratko
StoryEditor

Cijene nafte u prvom tjednu nove godine porasle više od dva posto

08. Siječanj 2024.
 

Na svjetskim su tržištima cijene nafte u prvom tjednu nove godine porasle više od dva posto, nakon što su lani pale više od deset posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 2,2 posto, na 78,76 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio oko 3 posto, na 73,80 dolara.

Nakon što su lani pale više od 10 posto, u prvom tjednu ove godine cijene su nafte porasle, a trgovci su najviše pratili zbivanja na Bliskom istoku koji balansira na rubu regionalnog rata.

Zbog izraelskih vojnih operacija u palestinskom Pojasu Gaze, jemenski Huti u znak podrške Palestincima ometaju u Crvenom moru plovidbu brodova povezanih s Izraelom, a SAD je organizirao međunarodnu koaliciju koja bi trebala štititi plovila.

Napetost u regiji pojačalo je i ubojstvo dužnosnika palestinskog Hamasa u Libanonu. U Iranu je, pak, u dvije eksplozije ubijeno više od 80 ljudi, a Teheran je najavio odgovor.

Danski brodar Maersk najavio je da do daljnjeg neće slati brodove kroz Crveno more, izvijestivši klijente o mogućim poremećajima u transportu.

Oporavak cijena ‘podsjeća na rizik koji sa sobom nose sve izraženije napetosti na Bliskom istoku‘, kaže Tamas Varga iz PVM-a.

Nervozu su na tržištima pojačali i prosvjedi u Libiji, koji su zaustavili proizvodnju na naftnom polju Sharara kapaciteta do 300.000 barela dnevno. Sharara spada među najveća naftna polja u Libiji i često je meta političkih prosvjeda.

- Medijska izvješća o zaoštravanju napetosti u Crvenom moru i potpuno zatvaranje libijskog naftnog polja Sharara zbog prosvjeda ponovo su raspirili strah od poremećaja u globalnoj opskrbi naftom - rekao je Yeap Jun Rong iz IG-a.

Podršku cijenama pružale su početkom tjedna i špekulacije da bi američka i Europska središnja banka uskoro mogle početi smanjivati kamatne stope kako bi poduprle gospodarski rast, što bi značilo i snažniju potražnju za naftom.

No, u drugoj polovici tjedna te su nade splasnule zbog jačanja inflacije u eurozoni u prosincu.

Uz to, novi podaci pokazali su da je u SAD-u u prosincu broj zaposlenih porastao više nego što se očekivalo, a porasle su i plaće, što bi moglo značiti da bi se inflacija, a time i kamatne stope Feda mogle zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

25. travanj 2024 23:21