Svijet
StoryEditor

Visa smanjuje naknade, istraga okončana

26. Veljača 2014.

Europska komisija danas je objavila da je odlučila prihvatiti ponudu kartične kuće Visa Europe kojom se snižavaju pojedine naknade za kartične transakcije i time zaključiti istragu protiv te kompanije.

Visa Europe je prema priopćenju EK odlučila smanjiti naknade za međubankovna plaćanja kreditnim karticama na 0,3 posto vrijednosti transakcije, što je smanjenje od oko 40 do 60 posto.

Time je snizila svoje naknade na razinu onih koje naplaćuje konkurentski MasterCard.

 - Ograničenje visine međubankovnih naknada za kreditne kartice Visa Europe i obveze koje jamče prekogranično natjecanje odlične su vijesti za europske potrošače - konstatira povjerenik Europske komisije za tržišno natjecanje Joaquin Almunia. Podsjeća tako da naknade za kartične transakcije koje plaćaju maloprodajne kompanije u konačnici završavaju upravo na računima potrošača.

U Bruxellesu napominju da je Visa Europe također spremna izmijeniti svoja propise kako bi omogućila ravnopravno tržišno natjecanje u Europi kroz smanjenje prekograničnih međubankovnih naknada za plaćanja kreditim i debitnim karticama.

Na temelju nagodbe s Europskom komisijom ti će ustupci biti pravno obvezujući za Visu u razdoblju od pet godina. Kršenje nagodbe povlačilo bi za sobom stroge kazne.

27. travanj 2024 09:24