Svijet
StoryEditor

Vlasnica Plive kreće u ambiciozni preustroj

30. Studeni 2012.

Najveći proizvođač generičkih lijekova u svijetu izraelska Teva najavio je u petak ambiciozan plan preustroja čiji je cilj ekonomičnije i profitabilnije poslovanje, uz niže troškove.

Izraelska grupa, čija je članica i hrvatska Pliva, ističe da će obustaviti određene istraživačke programe, provesti ciljane akvizicije i ekonomičnije organizirati dijelove poslovanja u rasponu od naruždbi do kontrole zaliha.Troškovi bi trebali biti smanjeni za 1,5 milijardi do dvije milijarde dolara, i to većina njih u naredne tri godine a ostatak dvije godine nakon toga. Uštede su planirane u svim aspektima poslovanja, od nabave sirovina do vrijednosti nekretnina i metoda ulaganja u informacijsku tehnologiju, istaknuli su u Tevi tijekom telekonferencije s ulagačima.

- Teva će u budućnosti sasvim drugačije izgledati - zaključio je izvršni direktor Jeremy Levin.Dodao je da grupa više ne planira velike već ciljane akvizicije koje će biti fokusirane na temeljna područja njihove ekspertize, kao što su poremećaji centralnog živčanog sustava i bolesti respiratornog sustava.Grupa je također izvijestila da u idućoj godini očekuje prilagođenu dobit u rasponu od 4,85 do 5,15 dolara po dionici. Analitičari su u prosjeku očekivali 5,71 dolar po dionici. Prihodi bi se trebali kretati u rasponu od 19,5 milijardi do 20,5 milijardi dolara.Pritom bi prihodi od generičkih lijekova trebali iznositi od 10,3 milijarde do 10,7 milijardi dolara dok bi prodajom brendiranih lijekova kompanija trebala uprihoditi od 7,6 milijardi do osam milijardi dolara. Prihodi od lijeka za multiplu sklerozu Copaxone trebali bi se kretati u rasponu od 3,7 milijardi do 3,9 milijardi dolara, procjenjuju u Tevi.

Kompanija je inače 1. studenog izvijestila da je u trećem tromjesečju ostvarila dobit po dionici od 1,28 dolara, ako se izuzmu jednokratne stavke. U istom razdoblju lani iznosila je 1,25 dolara po dionici. Prihodi su poskočili 14 posto, na pet milijardi dolara. Glavni je razlog dobrog rezultata bio 33-postotni skok prodaje u SAD-u, na 2,6 milijardi dolara.

29. travanj 2024 07:19