Aktualno
StoryEditor

Borzan: Tolušić je nakon prvih 100 dana bio najpopularniji ministar, no taj se mjehur rasplinuo

25. Kolovoz 2017.

Biljana Borzan, hrvatska eurozastupnica iz redova SDP-a, u intervjuu je prokomentirala Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća koji je umalo izazvao pravi trgovinski rat Hrvatske i susjednih zemalja, piše Jutarnji.

– Ovo je sada već drugi primjer na kojem ministar Tolušić pokazuje da činjenjem prvoga koraka ne može sagledati što će se dogoditi u drugome. Sjetimo se situacije kada je otkrivena hrana zaražena salmonelom i kada je on počeo komunicirati sve što se našlo u hrani čime je potpuno nepotrebno izazvao paniku kod građana. Tako je i sada išao uvesti određene mjere o kojima se, kako vidimo, nije konzultirao ni s kim bilo iz Ministarstva gospodarstva bilo Ministarstva vanjskih poslova kako bi dobio ukupnu sliku i sagledao kakve će to ukupne posljedice imati. Upravo suprotno, povukao je populistički potez koji je, ruku na srce, u dijelu javnosti izazvao simpatije.

>>>Tolušić ‘smiruje tenzije’ i poziva kolege na sastanak u Hrvatsku

- Međutim, u realnom svijetu očekivati je da ćete činjenjem jednog takvog koraka prema drugoj strani - dobiti uzvratni udarac. Izuzetno nespretno je to izveo, čime je poljuljao i svoj autoritet kao ministar. Vjerujem da je i razgovor između njega i premijera, nakon kojega je povukao Pravilnik, bio vrlo zanimljiv. Moram reći da sam i prije nego što je to učinio izjavila kako očekujem da će od toga odustati jer je to neprovedivo, a na kraju se tako i dogodilo, kazala je Borzan.

Slučaj salmonela

– On ima izrazit osjećaj za osobni PR. Jako pazi na svoj imidž u javnosti i radi ono što zna da će se njegovim biračima svidjeti iako je to neprovedivo. Imali smo primjer gdje se on zalaže za određeni postotak domaćih proizvoda na policama naših trgovina, pri čemu postoje razni načini da se stimulira domaća proizvodnja. I inače, potrošači u svim zemljama Europske unije, prema istraživanjima, preferiraju domaće proiz­vode, pa više od 70 posto potrošača voli kupovati domaće. Ministar stalno govori o tome iako zna da je to zakonski nemoguće urediti, jer smo ograničeni zbog slobodnog tržišta.

>>>Tolušić: Nema razloga za protumjere iz Srbije

- U slučaju sa salmonelom on je pokušao stvoriti dojam o sebi kao ministru koji rješava sve što njegovi prethodnici nisu, što je nekoliko puta i rekao govoreći kako ne može u tri mjeseca riješiti sve što se skupljalo 25 godina. Kratkoročno je to i upalilo, jer je nakon prvih 100 dana bio najpopularniji ministar, no taj se mjehur rasplinuo jer su ljudi spoznali da u praksi i nije baš tako uspješan, objasnila je Borzan.

 

29. travanj 2024 17:13