Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Deveti godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika - 48 SATI

23. Studeni 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje iz politike i gospodarstva za četvrtak, 23. studenoga:

ZAGREB - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će svečanosti prigodom uvođenja proširenog Nacionalnog programa novorođenačkog probira u Kliničkom bolničkom centru Zagreb (11 sati, Edukacijski centar Zapad, Kišpatićeva 12). Predviđeno je prigodno obraćanje predsjednice Republike.

ZAGREB -  Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović bit će na promociji knjige Zdravka Tomca "Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo" (18 sati, dvorana "Vijenac" Nadbiskupijski pastoralni institut, Kaptol 29a).

ZAGREB - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će zatvaranju konferencije pod nazivom "Mi ostajemo u Hrvatskoj" u sklopu obilježavanja Tjedna Svjetskog saveza mladih Hrvatska (19,30 sati, Tehnološki park Zagreb, Avenija Dubrovnik 15 – paviljon 12 Zagrebačkog velesajma). Predviđeno je prigodno obraćanje predsjednice Republike.

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB  - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (10 sati, Vlada RH, Trg sv. Marka 2).

VODICE - Deveti godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika - 48 SATI, održat će se od 22. do 24. studenoga u Vodicama, u Hotelu Olympia. Organizatori Susreta su Udruga gradova u Republici Hrvatskoj i poslovni tjednik Lider, a glavne teme ovogodišnjeg susreta su: efikasno gospodarenje otpadom i lokalni razvoj, kako uskladiti razvoj razvoj destinacije s razvojem lokalne zajednice, budućnost lokalne samouprave. Susret i ove godine okuplja one čija suradnja je presudna za razvoj i napredak lokalnih zajednica - gradonačelnike, poduzetnike te predstavnike Vlade. Očekuje se sudjelovanje oko 350 predstavnika lokalne samouprave i gospodarstva, a sudjelovanje su najavili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar državne imovine Goran Marić, ministar financija Zdravko Marić i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac (10 sati, Hotel Olympia, Ul. Ljudevita Gaja 2).

ZAGREB - 22. Smotra Sveučilišta u Zagrebu otvara se u Studentskom centru. Riječ je o trodnevnoj manifestaciji koja se već tradicionalno organizira kako bi se učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i svi zainteresirani informirali o mogućnostima studiranja na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima (Studentski centar, Savska 25). Smotra će za posjetitelje biti otvorena u četvrtak i petak, 23. i 24. studenoga od 10 do18 sati, a u subotu 25. studenoga od 9 do 15 sati. Ulaz na Smotru je besplatan. Uz 34 sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, na ovogodišnjoj Smotri predstavit će se i veleučilišta, visoke škole te ostali sudionici iz Hrvatske - ukupno oko 80 sudionika. Svečanost kojom će se obilježiti otvaranje 22. Smotre Sveučilišta u Zagrebu održat će se u 13,30 sati u Francuskom paviljonu. Svečanosti će nazočiti i ministrica znanosti i obrazovanja i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Blaženka Divjak te državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj i mlade i socijalnu politiku Marin Strmota.  Smotru će otvoriti rektor zagrebačkoga Sveučilišta Damir Boras.

ZAGREB - Konferencija za novinare Udruge "Žene u Domovinskom ratu" i Zaklade za žrtve ratnog zločina silovanja - Sunčica na temu "Briga-nebriga za žrtve seksualnog zločina i manipulacija u političke svrhe" (11 sati, prostorije Zaklade Sunčica, Ilica 28/2). U pozivu navode da je taj prešućeni ratni zločin dugo godina bio ‘politička šutnja‘. Udruga Žene u Domovinskom ratu 2011. je otvorila prešućenu temu žrtava i nekažnjavanja zločina i uspjela u 2015. izboriti Zakon za žrtve seksualnog zlostavljanja, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Međutim, Zakonom i provedbom nisu zadovoljni, te očekuju ponovnu dobru volju za otvaranje institucionalnog pitanja potrebnih promjena u zakonu koji bi izjednačio prava svih žrtava. Navode i kako se ovih dana iz udruga civilnog društva iskazuje briga za ove žrtve na potpuno neprimjeren način. Brojeći krvna zrnca iznose se nepravilnosti djelovanja nadležne institucije. Također navode kako je nedopustivo upotrebljavanje žrtava ovog teškog ratnog zločina u politikanstvo i obračunavanje s bilo kojom državnom institucijom. Govorit će Marija Slišković, upraviteljica Zaklade za žrtve ratnog zločina silovanja - Sunčica, Jadranka Cigelj, predsjednica Udruge Žene u Domovinskom ratu i Vlado Marić, ćlan Upravnog odbora Zaklade Sunčica.

ZAGREB- Konferencija za novinare Sindikata strojovođa Hrvatske, u vezi otvorenog pisma premijeru Vlade RH i ministru mora, prometa i infrastrukture (9 sati, prostorije Sindikata strojovođa Hrvatske, Palmotićeva 57/1).

Gospodarstvo:

ZAGREB - U sklopu Europskog dana poslodavaca Hrvatski zavod za zapošljavanje organizira speed dating poslodavaca i osoba koje su završile obrazovanje odnosno osposobljavanje za pekare i sobarice kroz mjere aktivne politike zapošljavanja "Od mjere do karijere". Istovremeno će se održati predavanje "Krenimo sigurnim korakom zajedno - osnove poduke u području zaštite na radu", namijenjeno poduzetnicima početnicima koji su posao pokrenuli na temelju potpore za samozapošljavanje (10,00 sati, Regionalni ured Zagreb, Ulica kralja Zvonimira 15)

ZAGREB - Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) na jubilarnom 20. kongresu hotelijera 23. i 24. studenoga uz aktualne trendove i stanje hotelijerstva i turizma raspravit će i temu globalnih investicija i njihovog utjecaja na destinacije te izazove s kojima se suočavaju hotelijeri, dok će dodjelom priznanja pojedincima i udruženjima u večernjim satima svečano obilježiti i 25 godina udruge (početak kongresa 9,00 sati, Hotel Sheraton, Kneza Borne 2).

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta organizira ciklus stručnih edukacija za udruge za zaštitu potrošača, a prva će se održati u Zagrebu. Cilj edukacije je omogućiti pristup građanima točnim i potpunim informacijama i pomoći im iskoristiti svoja prava i osigurati visoke standarde zaštite potrošača. Edukaciju će otvoriti potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić (9,00 sati, Kino dvorana Ministarstva gospodarstva, Vukovarska 78).

28. travanj 2024 16:04