Aktualno
StoryEditor

Dolar oslabio uoči sjednice Feda

15. Ožujak 2022.

Tečaj dolara u utorak je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima uoči sutrašnje odluke sa sjednice američkog Feda, dok euru podršku pružaju nade investitora u pomak u pregovorima Rusije i Ukrajine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je bio u minusu 0,22 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, kliznuvši na 98,78 bodova.

Tečaj eura pritom je ojačao oko 0,5 posto, na 1,0995 dolara, budući da se investitori nadaju pomaku u pregovorima između Rusije i Ukrajine.

I britanska funta je ojačala prema dolaru, za gotovo 0,3 posto, na 1,3036 dolara, uoči ovotjedne sjednice britanske središnje banke Bank of England na kojoj se očekuje novo povećanje kamatnih stopa, za daljnjih 0,25 postotnih bodova, i to treće po redu od prosinca u nastojanju da se zauzda snažna inflacija.

Dolar je oslabio i prema jenu, za oko 0,2 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, na 117,94 jena. U prekonoćnom trgovanju nakratko je jen dotaknuo novu najnižu razinu u pet godina, pa je za dolar trebalo izdvojiti 118,44 jena, budući da se očekuje da će japanska središnja banka na ovotjednoj sjednici potvrditi nastavak provedbe krajnje popustljive monetarne politike.

Dolar je oslabio prema košarici valuta pred današnji početak dvodnevne sjednice američkog Feda na kojoj se očekuje prvo povećanje kamatne stope od 2018. godine. Sudionici tržišta gotovo su sigurni da će ih za početak podići za četvrt postotnog boda, a za daljnje smjernice o dinamici njihova podizanja pratit će poruke dužnosnika nakon završetka sjednice u srijedu.

U takvom ozračju prinosi na ključne 10-godišnje američke obveznice porasli su na 2,169 posto, najvišu razinu od sredine 2019. Prinosi na 2-godišnje obveznice, čiji rast obično prati očekivanja trgovaca o rastu kamatnih stopa, nakratko su dosegnuli najvišu razinu u dvije i pol godine, od 1,894 posto, nakon čega su se stabilizirali na 1,833 posto.

Zajednička europska valuta u posljednje je vrijeme bila pod pritiskom u okolnostima ruske invazije na Ukrajinu i posljedičnih zapadnih sankcija Moskvi, pogođena time što je eurozona daleko ovisnija od ostalih o ruskoj energiji. Euro je međutim u utorak ojačao jer se investitori nadaju pomaku u pregovorima između Ukrajine i Rusije.

- Budući da su iznenađenja s prošlotjedne sjednice ECB-a tržišta proradila, na kretanje tečaja eura prema dolaru sada opet utječe raspoloženje oko rusko-ukrajinskog sukoba - ocijenili su analitičari ING-a, dodajući da je pristup sudionika tržišta pregovorima dviju zemalja optimističan.

Europska središnja banka odlučila je prošlog tjedna ubrzati smanjenje kupnji obveznica, što je potaknulo oštar rast prinosa po državnim obveznicama u eurozoni.

Tržišta će u ovom tjednu obilježenom sjednicama mnogih vodećih središnjih banaka u svijetu pratiti i sjednicu ruske središnje banke koja se održava u petak, s koje očekuju najnoviju odluku o kamatnim stopama. Oko podneva je za dolar trebalo izdvojiti 112,297 rubalja, a za euro 126,72 rublja.

02. veljača 2023 06:38