Aktualno
StoryEditor

Istraživanje: Mobilni internet je sve, no umjesto dodatnih giga radije biramo koncert ili kino

20. Rujan 2017.

Agencija MediaNet objavila je rezultate istraživanja o navikama korištenja mobilnog i fiksnog interneta u Hrvatskoj. Istraživanje provedeno na uzorku od 657 ispitanika pokazalo je kako većina ispitanih (59 %) smatra da je za njih nemogućnost pokretanja željene aplikacije ili sadržaja na internetu veća frustracija, nego 20-minutno čekanje na javni prijevoz.

Barem jednom tjedno na udaru prigovora zbog mobitela

Čak polovica ispitanih izjasnila se kako se minimalno jednom tjedno nalaze na „udaru“ njima bliskih osoba zbog prečestog korištenja mobitela, a 12 % njih u takvoj se situaciji nalazi svaki dan.

>>>WiFi4EU – EU uvodi besplatni javni internet na tisuće lokacija

Rezultati o najčešće konzumiranom sadržaju na internetu pokazuju kako podjednak broj ispitanih najčešće provjerava elektroničku poštu (91 %) ili je u potrazi za informativnim sadržajem (89 %), a slijede ih oni kojima su u prvome planu društvene mreže (79 %) i zabavni sadržaj (72 %).

You Tube najveći potrošač podatkovnog prometa, Facebook najpopularnija aplikacija

Da je niska svijest korisnika o potrošnji podatkovnog prometa pokazuje činjenica da samo 42 % ispitanih identificira You Tube kao najvećeg potrošača mobilnog internetskog prometa. Društvenu mrežu i aplikaciju Facebook kao glavnog krivca odabralo je njih 28 %, dok je Instagram prepoznat kao podatkovno najzahtjevnija aplikacija kod 7 % ispitanika.

Prva stvar koju 42% ispitanika ujutro pogleda na mobitelu je Facebook

Facebook drži vrh (42 %) kada je u pitanju aplikacija, odnosno sadržaj koji se prvi pregledava tijekom jutarnjih sati na mobilnom uređaju. Slijede ga Gmail (21 %) te razne aplikacije za pregled vremenske prognoze (12 %).

Više od 30 posto ispitanika pokušalo susjedu „ukrasti“ Wi-Fi

Gotovo svi ispitanici (92 %) svakodnevno koriste fiksni internet, odnosno Wi-Fi u kućanstvu, a čak 51 % ispitanika nije zadovoljno brzinom fiksnog interneta.Osim toga, istraživanje je pokazalo kako se gotovo svi (93 %) bežično spajamo na kućni Internet putem mobilnih uređaja, bilo to uvijek ili usituacijama kada moramo preuzeti veće količine podataka. Zanimljivo, čak 32% ispitanika pokušalo se spojiti na susjedov Wi-Fi, a čak 70% ispitanika navodi da odmah po dolasku u kafić šifru za besplatan Wi-Fi.

Što je život bez interneta?

Istraživanje je pokazalo kako bi većini ispitanika (84 %) veće frustracije nanio jedan dan bez interneta, nego jedan dan bez televizije, a gotovo jednak broj ispitanika ustvrdio je kako bi im veći problem tijekom dana bila nemogućnost pregledavanja online vijesti, nego nedostupnost dnevnog tiska.

>>>ZET: Besplatan internet u tri autobusa, a uskoro i u svim vozilima

Kada je u pitanju kontrola potrošnje mobilnog interneta, 35 % ispitanika ima naviku gašenja mobilnog interneta čim im je dostupna mogućnost spajanja na Wi-Fi, dok četvrtina ispitanih kontrolira potrošnju zbog bojazni od dodatnih troškova ili zbog toga što imaju mali paket internetskog prometa.

Većina kućanstva koristi usluge istog telekom operatera

Istraživanje MediaNeta pokazalo je kako su kućanstva sklona korištenju usluga istog telekom operatera, za što je potvrdan odgovor dalo 63 % ispitanika.Da stavljamo ipak neke druge stvar ispred interneta pokazuje činjenica da bi 71% ispitanih prije izdvojilo novac za kartu za koncert ili kino, nego za dodatni podatkovni promet, a čak 78 % ispitanika bi radije odlučilo za manji komad odjeće.

>>>Broj priključaka za širokopojasni internet premašio milijun, IPTV vodeća tehnologija

Mobitel je glavni savjetnik, a 49% ispitanika redovito prati broj prijeđenih koraka

Također, istraživanje je pokazalo da građani imaju i granicu kada je riječ o navikama korištenja mobitela - 88 % ljudi gotovo nikad ili tek ponekad nosi mobitel u kupaonicu prilikom tuširanja. Jednako je i onih koji su odgovorni vlasnici mobitela, pa im aparat nikada nije pao u kadu ili WC školjku. Četrdeset posto ispitanika pomoću mobitela povremeno prati broj prijeđenih koraka u danu, dok čak njih 49 % to čini redovito. Više od polovice (51 %) koristi mobitel kao glavnog savjetnika za pronalaženje najbližeg restorana, kemijske čistionice ili trgovine.

22. srpanj 2024 10:35