Aktualno
StoryEditor

Još jedan zagonetni potez Sergeja Gljadelkina

21. Rujan 2018.

Sergej Gljadelkin je i potkraj prošlog tjedna nastavio provoditi formalnu promjenu vlasničke strukture u svojim tvrtkama u Hrvatskoj objavivši na Zagrebačkoj burzi da je većinski paket Hidroelektre niskogradnje (56 posto) od njegove Avenue Osteurope preuzela njegova moskovska tvrtka Gloria-vintex Limited Liability Company.

Budući da je prošlog tjedna objavljeno da je također njegov hongkongški Avenue Engineering and Construction Limited preuzeo njegovu hrvatsku tvrtku Institut IGH, nije jasno što tim pretumbavanjem Gljadelkin pokušava postići. Doduše, kad je u pitanju IGH, po kuolarima kruže priče da formalnom promjenom njegova vlasništva Gljadelkin želi izići na Hongkongšku burzu. Možda, no što to planira s Hidroelektrom niskogradnjom, koja je u posljednjih šest mjeseci dva puta formalno promijenila vlasnika iako je zapravo i dalje u Gljadelkinovu vlasništvu, baš kao i Institut IGH?

>>>Institut IGH dobio novog predsjednika uprave

Razgovarali smo s ljudima koji dobro poznaju Gljadelkinove tvrtke u Hrvatskoj, no posljednjim razvojem događaja i oni su zatečeni. Doduše, prema njihovim informacijama, Hidroelektri niskogradnji unatoč postizanju predstečajne nagodbe nema spasa. Da ne teče sve prema željenu planu, vidljivo je i po tome što je ta tvrtka u blokadi već više od četiri mjeseca. Sugovornici misle da je to mogući razlog pretumbavanja vlasništva, kao da Gljadelkin tako nešto pokušava riješiti. Još u ožujku dobio je zeleno svjetlo od Agencije za tržišno natjecanje da njegova austrijska tvrtka Avenue Osteuropa preuzme Hidroelektru niskogradnju.

Zanimljivo je pritom da je AZTN-u prijavio namjeru provedbe koncentracije, no prijava je odbijena zato što Gljadelkinove tvrtke nemaju toliki prihod u svijetu i u Hrvatskoj da bi uopće bile dužne prijaviti koncentraciju; tako je njegovoj austrijskoj tvrtki zapravo odobreno preuzimanje. Za cijelu tu proceduru potrošeno je pet i pol mjeseci (Gljadelkin je dva puta morao dopunjavati dokumentaciju), a onda je samo šest mjeseci poslije, početkom ovog tjedna, umjesto Avenue Osteurope u igru ušla Gljadelkinova moskovska tvrtka.

Što to Gljadelkin radi posljednjim promjenama vlasništva u svojim hrvatskim tvrtkama, nikomu, dakle, nije jasno, ali da nešto ‘kemija‘, to je svakako jasno.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

03. veljača 2023 17:38