Aktualno
StoryEditor

Rosneft tužio njemačku vladu zbog preuzimanja podružnice

14. Listopad 2022.

Ruski naftni div Rosneft podnio je tužbu sudu u Njemačkoj protiv vlade u Berlinu zbog preuzimanja podružnice koja uključuje i veliku rafineriju u Schwedtu, izvijestili su njemački mediji.

Vlada je sredinom rujna povjerila upravljanje Rosneftovom podružnicom domaćem regulatoru za energiju kako bi osigurala kontrolu nad rafinerijom u Schwedtu koja opskrbljuje gorivom Berlin i značajan dio sjeverne Njemačke.

Rafinerija u Schwedtu nema izlaz na more, četvrta je po veličini u Njemačkoj i podmiruje 90 posto potražnje Berlina za gorivom. Otkada je izgrađena 60-ih godina prošlog stoljeća, naftu nabavlja isključivo u Rusiji, naftovodom Družba.

Schwedt derivatima opskrbljuje i dijelove zapadne Poljske i zračnu luku Berlin-Brandenburg.

- Uz vlasništvo, otklanja se i prijetnja energetskoj sigurnosti i postavlja kamen temeljac za očuvanje i budućnost lokacije Schwedt - priopćilo je tada ministarstvo gospodarstva.

Naglasili su tada i da Rosneft Deutschland čini oko 12 posto njemačkih kapaciteta za preradu nafte i da spada među najveće prerađivače nafte u Njemačkoj.

Osim Schwedta, regulator sada upravlja i Rosneftovim rafinerijama u Karlsruheu i Vohburgu.

Ruska kompanija sada je saveznom upravnom sudu u Leipzigu podnijela tužbu protiv vlade, izvijestio je u četvrtak poslovni list Handelsblatt, pozivajući se na zastupnika Rosnefta, odvjetnički ured Malmendier Legal.

Rosneft tvrdi da je potez bio neopravdan budući da je uredno ispunjavao svoje ugovorne obveze,

- Sve do današnjeg dana Rosneft u punom opsegu ispunjava svoje obveze isporuka sirove nafte - napisao je odvjetnički ured Malmendier Legal u tužbi, prema pisanju njemačkog poslovnog lista.

U ruskoj kompaniji nisu odmah bili dostupni za komentar izvješća.

Njemačko ministarstvo gospodarstva priopćilo je u petak da zna za Rosneftovu tužbu, dodavši da još nije dobilo nikakve dokumente.

Tvrde da su bili ispunjeni uvjeti za preuzimanje Rosneftove podružnice, prema zakonu o energetskoj sigurnosti.

- Razlog je ugrožavanje opskrbe energijom i prijetnja narušavanja sigurnosti opskrbe - dodao je glasnogovornik.

25. travanj 2024 12:40