Aktualno
StoryEditor

Snaženje eura slabi europske izvoznike

08. Kolovoz 2017.

Pojedini europski izvoznici počinju brinuti zbog jačanja eura koji je nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika bio blizu pariteta prema dolaru da bi se u međuvremenu približio razini od 1,18 dolara.

Prošle srijede euro je poskočio na najvišu razinu od prve polovine siječnja 2015. godine, od 1,1910 dolara, da bi se u petak poslijepodne spustio na 1,1770 dolara.

Jaka zajednička europska valuta mogla bi nagristi dobit europskih kompanija snažno orijentiranih na izvoz, posebno onih u Italiji Francuskoj.

"Općenito se strahuje da jaki euro počinje utjecati na poslovne rezultate europskih kompanija - to se počinje primjećivati u rezultatima za ovo tromjesečje", kazao je za agenciju AFP William Hamlyn iz Manulife Asset Managementa.

>>>Azijske burze stabilne, euro najviši u dvije godine

Mnogi analitičari i dalje smatraju da temeljni ekonomski pokazatelji idu na ruku euru u usporedbi sa slabim dolarom i anemičnom funtom koja je pod pritiskom još od prošlogodišnje odluke Britanaca o izlasku iz Europske unije.

Jaki euro također različito utječe na kompanije u pojedinim zemljama. Tako Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, zasada nema razloga za zabrinutost, napominje ekonomist Berenberg Banka Holger Schmieding, napominjući da je euro još daleko od dugoročnog ravnotežnog tečaja od 1,23 dolara za euro.

Samo četvrtina njemačkog izvoza fiksirana je za dolar, podsjeća Ilja Nothagel, stručnjak za međunarodno gospodarstvo pri njemačkoj trgovinskoj komori DIHK.

"Općenito se strahuje da jaki euro počinje utjecati na poslovne rezultate europskih kompanija - to se počinje primjećivati u rezultatima za ovo tromjesečje", kazao je za agenciju AFP William Hamlyn iz Manulife Asset Managementa.

Italija najizloženija

Italija bi bila najteže pogođena jačanjem eura, ističe Ludovic Subran iz Euler Hermesa.

"Ako se tečaj dolara prema euru stabilizira na sadašnjoj razini, bit ćemo u nepovoljnom položaju", priznaje potpredsjednica za međunarodne odnose u talijanskom udruženju poslodavaca Confindustria Licia Mattioli.

"To bi utjecalo na naš kompletni izvoz, koji je u proteklih nekoliko godina porastao kada je riječ o Americi. U razmjeni sa SAD-om izvoznici smo u čitavom nizu sektora - modnom, modnih dodataka, dragulja, hrane, automobila, strojeva...", nabraja.

Profesorica ekonomske politike na Politehničkoj školi u Milanu Lucia Tajoli ističe pak da euro nije "superjak" i smatra da talijanski izvoz može podnijeti određeni pritisak s obzirom na rast u proteklim godinama.

"Mogu podnijeti blagi pritisak ali ne izvanredno snažan", kazala je za AFP.

Kada je u pitanju Francuska, jačanje eura "snažno će se osjetiti u određenim sektorima, poput zrakoplovstva", procjenjuje Subran, dodajući da su velika poduzeća, sa značajnim udjelom u ukupnom izvozu, pokazala da se mogu uspješno prilagoditi jačanju eura.

>>>Miodrag Šajatović: Umjesto prave interne devalvacije dobili smo kolosalnu anomaliju

Španjolsku trenutno ne brine jaki euro jer dvije trećine njezina izvoza odlazi u ostale članice Europske unije. Jačanje zajedničke valute moglo bi u konačnici zakočiti njezin izvoz u zemlje izvan EU, koji je u prvih pet mjeseci ove godine porastao pet posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, napominje AFP.

Jačanje eura prati zahuktali ekonomski oporavak eurozone u cjelini.

"Mnogi danas smatraju eurozonu zonom stabilnosti", konstatira u razgovoru za AFP ekonomist u Natixisu Philippe Waechter.

Ekonomija 19-člane eurozone porasla je u drugom tromjesečju 0,6 posto, nakon 0,5-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca, objavio je EUROSTAT.

Na godišnjoj razini aktivnosti su u drugom tromjesečju porasle 2,1 posto, utvrdili su u europskom statističkom uredu.

"U cjelini gledano, gospodarstvo eurozone zaokružilo je prvu polovinu godine u vrlo dobrom stanju i čini se da je na dobrom putu da i u ostatku 2017. godine zabilježi stabilan rast", zaključuje analitičar ING-a Bert Colijn.

20. lipanj 2024 02:27