Aktualno
StoryEditor

SpaceX lansirao reciklirani Falcon 9 prema ISS-u

03. Travanj 2018.

Američka kompanija SpaceX uspjela je u ponedjeljak lansirati raketu i kapsulu koje je već bila upotrijebila, a namijenjene su opskrbi astronauta Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Raketa Falcon 9, na čijem je vrhu kapsula Dragon bez ljudske posade, lansirana je po planu u 16.30 sati (22.30 sati po srednjoeuropskom vremenu) s NASA-ine lansirne rampe u Cap Canaveralu, na Floridi.

>>>SpaceX lansirao petu skupinu Iridiumovih komunikacijskih satelita

- Ovo je druga misija opskrbe za NASU u kojoj ne samo da se koristimo već upotrijebljenom raketom nego i (kapsulom) Dragonom koji je već išao na Međunarodnu svemirsku stanicu, rekla je u nedjelju novinarima Jessica Jensen, voditeljica misije Dragon u SpaceX-u.

Raketa lansirana u ponedjeljak letjela je zadnji put u kolovozu 2017. a kapsula Dragon je pristala na ISS u travnju 2016. U prosincu 2017. SpaceX je prvi put ponovo upotrijebio raketu i kapsulu u istoj misiji. Kompanija sa sjedištem u Kaliforniji nastoji smanjiti troškove svemirskih letova višekratnim korištenjem svojih raketa i ostaloh dijelova umjesto da ih nakon obavljenog leta spusti u ocean.

>>>Musk: Prvi letovi međuplanetarnog broda za osvajanje Marsa u prvoj polovici iduće godine

- Oduševljava nas što ovo postaje pravilo, izrazila je zadovoljstvo Jensen.

Kapsula nosi gotovo 2.600 kg hrane i istraživačke opreme u vezi s projektom istraživanja oluja na Zemlji. Teretni svemirski brod treba pristati na ISS u srijedu ujutro i ostat će u orbiti gotovo mjesec dana prije nego se vrati na Zemlju.

>>>Bijela kuća želi privatizirati ISS

Ovo je četrnaesta misija opskrbe koju SpaceX radi za NASA-u.

25. lipanj 2022 00:08