Aktualno
StoryEditor

Spin City je zagrebačko rješenje za urbanu mobilnost

19. Rujan 2016.

Povodom 14. Europskog tjedna mobilnosti kojim se želi potaknuti održiva urbana mobilnost razgovarali smo s Matijom Krznarom, osnivačem Spin City - car sharinga koji svakodnevno radi upravo na tome. Sve je počelo još dok je kao student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu osmišljao koncepte za poboljšanja urbanog života i to u obliku bookinga za restorane i slično. Međutim, kad je putujući stranim zemljama vidio razne servise za prijevoz, shvatio je da za to u Zagrebu postoji veliki potencijal te počeo razvijati ideju car sharinga. Izrada i razvoj koncepta koji je prilagođen za naše tržište trajali su skoro dvije godine.

- Mi smo mala startup firma koja je napravila nešto što su puno veće firme pokušavale, zadovoljan je Matija Krznar koji je Spin City osnovao 2015. i otada do pokretanja car sharing usluge u lipnju ove godine razvijao prepoznatljiv brend. Sada Spin City ima osam do deset zaposlenih te više od 500 registriranih korisnika. Dolaskom jeseni, promet im raste te su sve bliže ostvarenju svoga cilja da u potpunosti pokriju sve troškove poslovanja. - Treba raditi svaki dan, svaki dan je borba za svakog korisnika, kaže Krznar koji je u cijeli projekt uložio oko 3,3 milijuna kuna što je bio najmanji mogući trošak investicije s obzirom na to da su osmislili vlastiti CRM sustav koji bi mogao u dogledno vrijeme i sam postati komercijalni proizvod.

[caption id="attachment_239297" align="aligncenter" width="630"]Spin City Matija Krznar, osnivač prve car sharing usluge u Hrvatskoj, u posljednje je dvije godine naišao na mnogo prepreka, ali svojom upornošću pronašao je rješenje za svaki problem jer, kako kaže, pravi poduzetnik je kao korov, izraste iz svakog krša i betona.[/caption]

Spin City u ponudi ima 10 automobila na električni i 20 na benzinski pogon, a nedavno su proširili zonu u kojoj je njihova usluga dostupna. Interes za uvođenje car sharing usluge pokazali su predstavnici raznih lokalnih zajednica iz Hrvatske, ali i regije. Međutim, plan im je prvo razviti poslovne modele ovdje kako bi ih mogli uspješno implementirati u drugim sredinama. U svakom slučaju, širenje planiraju kroz prodaju franšize uz korištenje tehnologije za praćenje koju su razvili.

[caption id="attachment_239294" align="alignright" width="234"]spin city Ivana Krijan budno prati sve automobile pomoću posebne aplikacije i zadovoljna je pristojnim ponašanjem korisnika Spin Cityja.[/caption]

Ivana Krijan, voditeljica voznog parka Spin Cityja, ispričala nam je kako novi korisnici prvenstveno traže električni automobil, ali nakon nekoliko vožnji više ne biraju te voze ono vozilo koje im je bliže. Krijan brine o tome da sva vozila imaju zadovoljavajuću razinu goriva, da su čista, tehnički ispravna, registrirana i svemu onome o čemu se vlasnici automobila moraju brinuti. Otkrila nam je i kako dosad nije bilo prometnih nesreća, ali je nekoliko automobila na parkiralištu "zaradilo" ogrebotinu.

Osim usluga prijevoza, izvor prihoda im je i oglašavanje. - Mi smo jedina car sharing usluga u Hrvatskoj i stoga smo zanimljivi mnogim oglašivačima koji zakupljuju prostor na stražnjem staklu ili na pozadini prednjih sjedala gdje se osim plakata mogu staviti različite brošure i letci, kazao je ovaj mladi poduzetnik Krznar koji priznaje kako mu je činjenica da su prvi u Hrvatskoj u jednu ruku išla u korist, a s druge strane, bilo je prilično zahtjevno uvjeriti financijske institucije i investitore da se njegov projekt može razviti na domaćem tržištu.

No, uspjeli su u tome te su od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobili subvenciju za nabavu električnih vozija (40% od nabavne vrijednosti), a iduće godine trebali bi realizirati poticaje Fonda za nabavu tehnologije. Također, njihov potencijal prepoznao je HAMAG BICRO koji je dao jamstvo za 80% kreditnog plasmana. S obzirom na to da su kroz HBOR-ov program kredita EU početnik ostvarili povoljnije uvjete, imaju povoljnu kamatu na kredit.

Tijekom idućih mjeseci predstavit će novu uslugu za poslovne korisnike - Spin City Business koja nastaje na prijedlog korisnika. Već sada postoji mogućnost za sve korisnike da naprave poslovni profil, u tom slučaju usluga im je 25% jeftinija. Nova usluga omogućit će poslovnim korisnicima da imaju zajednički račun, ali više korisnika. Time će pregled troškova za svakog djelatnika biti transparentan, a cijela potrošnja slijevat će se na jedan račun i maksimalno smanjiti administraciju. Također, poslodavac će se moći pohvaliti da je tvrtka društveno odgovorna.

Zahvaljujući Europskom tjednu mobilnosti Spin City svoje je snage udružio s Nextbike sustavom javnih bicikala te omogućio povoljniju registraciju čime ostvarujete i besplatne minute bicikliranja. Nova ponuda predstavljena je u petak, 16. rujna na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu. Ako niste stigli na predstavljanje, evo kako ostvariti pogodnosti: 1) Registrirajte se na www.spincity.hr za 99 kuna, upišite promotivni kod SR6b5a80 i dobit ćete 25 bonus minuta za vožnju i člansku karticu. 2) Registrirajte se nakon toga potpuno besplatno na www.nextbike.hr i dobit ćete 60 minuta besplatne vožnje nextbike biciklima svaki dan tijekom cijele godine!

Do 30. rujna možete sudjelovati i u nagradnoj igri Spin the Wheel i svakodnevno osvajati minute za besplatnu vožnju sa Spin Cityjem.

spin city

05. prosinac 2023 16:45