Aktualno
StoryEditor

Tamara Perko: HBOR je u godinu i 9 mjeseci izvoz podržao sa 8.4 milijarde kuna

06. Studeni 2017.

U ponedjeljak se održala 16. HBOR-ova Međunarodna konferencija o poticanju izvoza koja je okupila brojne gospodarstvenike, izvoznike i korisnike HBOR-ovih sredstava i kredita.

Na otvorenju konferencije rečeno je da izvoznici u ukupnom broju poduzetnika u Hrvatskoj sudjeluju sa samo 15 posto, međutim zapošljavaju 50 posto zaposlenih, sudjeluju sa 66 posto u ukupnim prihodima, a u troškovima istraživanja i razvoja s 80 posto.

>>>Bago: Ulaskom u eurozonu izvoznici će postati konkurentniji

- Samo u prošloj i 9 mjeseci ove godine HBOR je kroz garancije, kredite i osiguranje izvoza podržao hrvatski izvoz sa 8.4 milijarde kuna. Uvjerena sam da možemo bolje. Značaj izvoza velik je za hrvatsko gospodarstvo. Danas ćemo probati naći odgovor na pitanje kako razvojne banke i izvozne agencije mogu pridonijeti povećanju izvoza. Kako putem sredstava iz EU fondova povećati konkurentnost našeg izvoza. Bez izvoza nema ni rasta gospodarstva ni stabilne ekonomije, kazala je Tamara Perko, predsjednica uprave HBOR-a.

Okupljene je pozdravila i ministrica gospodarstva Martina Dalić kazavši da mjere direktne i selektivne podrške izvoznicima nisu moguće, već je moguće stvaranje što je moguće boljeg poduzetničkog i investicijskog okruženja, te snižavanje različitih vrsta troškova koji opterećuju sve poduzetnike kako bi se povećala konkurentnost izvoznika.

Ulazak u eurozonu

- Na razini sveukupne ekonomske politike za izvoznike je naročito važna javna rasprava o ulasku hrvatske u eurozonu. S ciljem da u srednjem roku, u narednih 5 do 7 godina, Hrvatska postane članica eurozone i na taj način ukloni brojne rizike koji sada zbog financijske strukture i visokog stupnja euroizacije opterećuju hrvatsku ekonomiju, a time i izvoznike. Vjerujem da će upravo izvoznici biti oni koji će najsnažnije podržavati hrvatski put prema euru, jer će oni od toga imati i najviše koristi, kazala je Dalić.

Dodala je i kako je ova konferencija prilika da se progovori o jednom od najznačajnijih dijelova hrvatskog gospodarstva, odnosno o izvoznicima, jer oni gospodarstvo integriraju i povezuju s međunarodnim tržištem.

>>>Miodrag Šajatović: Ulazak u eurozonu – novi mamac nakon ulaska u NATO i EU

Savjetnik Predsjednice RH za gospodarstvo, Marko Jurčić, u svom govoru dotaknuo se problema koji demografska kretanja iseljavanja imaju na gospodarstvo. Kazao je da su rješenje problema iseljavanja socijalne politike, a među njima je najvažnija politika održivih radnih mjesta koja će ljude zadržati u Hrvatskoj.

- U toj politici upravo je izvozno gospodarstvo ono koje osigurava održava radna mjesta, koje može konkurirati na globalnoj razini sa svojim primanjima i dati ljudima poticaj da ostanu. Izvoz je taj koji moramo graditi, a što do sada nismo i to se vidi, kazao je Jurčić.

28. travanj 2024 19:30