Poslovna scena
StoryEditor

Dobit Adris grupe pala 71,2 posto

31. Srpanj 2013.

Adris grupa je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila dobit nakon oporezivanja od 38,4 milijuna kuna, što je pad od 71,2 posto prema istom razdoblju prošle godine, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 1,37 milijardi kuna, što je pad od 3,6 posto. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su smanjeni za 3,8 posto, na 1,18 milijardi kuna.

Adris grupa u priopćenju o šestomjesečnim rezultatima posebno ističe kako polovicu prihoda od prodaje roba i usluga ostvaruje u izvozu, od čega gotovo 60 posto na vrlo zahtjevnom tržištu EU.

Iz Adrisa navode kako je dobit prije poreza, kamata i amortizacije iznosila 214 milijuna kuna i 7,7 posto je niža od prošlogodišnje.

Operativna dobit grupe iznosi 24 milijuna kuna, a dobit prije poreza 108 milijuna kuna.

Pritom iz Adrisa napominju kako je u 2012. u duhanskom dijelu grupe došlo do promjene amortizacijskih stopa, sukladno aktualnoj procjeni ekonomskog vijeka trajanja imovine, što je rezultiralo povećanjem amortizacije u 2013. godini.

U usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem TDR je ostvario 12,9 posto manju prodaju, uz prosječan pad potrošnje na regionalnim tržištima od desetak posto.

I nadalje je, kako se ističe u priopćenju, prisutan snažan pomak potražnje prema nižim cjenovnim segmentima, a prisutan je i snažan trend rasta rezanih duhana.

Ulaskom pak Hrvatske u EU uvedene su znatno veće carine na izvoz cigareta na tržišta zemalja CEFTA-e, što će, na godišnjoj razini, rezultirati povećanjem troškova poslovanja za desetak milijuna eura, naglašavaju iz Adrisa.

U turističkom dijelu poslovanja Adris grupe ostvareno je tri posto manje noćenja nego u prvom polugodištu 2012., uz povećanje ostvarene prosječne cijene od šest posto.

Trenutni booking potvrđuje zadržavanje broja noćenja na prošlogodišnjoj razini. U prvom dijelu godine završen je niz investicija koje poboljšavaju kvalitetu i repozicioniraju proizvode u viši cjenovni segment, a investicije su vrijedne više od 240 milijuna kuna.

Unatoč strukturnim problemima hrvatskog turizma, turistički dio grupe i u ovom razdoblju ostvaruje rezultate koji opravdavaju dosadašnje investicije i buduća ulaganja, ističu iz Adrisa.

Također naglašavaju da je Cromaris u prvom polugodištu ostvario 40 posto veću prodaju nego u prvih šest mjeseci prošle godine, a izvoz je porastao 70 posto, od čega najviše na talijanskom tržištu, ujedno i najvećem takvom tržištu u Europi.

27. travanj 2024 03:29