Poslovna scena
StoryEditor

Hanfa: Odobrenje Adrisu za stjecanje kvalificiranih udjela u Croatia osiguranju

25. Siječanj 2014.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je rovinjskoj Adris grupi neposredno stjecanje kvalificiranih udjela u Croatia osiguranju te posredno u Croatia zdravstvenom osiguranju i Croatia Lloydu, a odobrila je i tvrtki Beta Ulaganja objavljivanje ponude za preuzimanje lošinjske Jadranke po cijeni od 700 kuna po dionici.

Hanfa je na svojim internet stranicama objavila rješenje kojim se Adris grupi daje odobrenje za neposredno stjecanje kvalificiranog udjela od preko 30 posto u glasačkim pravima i temeljnom kapitalu Croatia osiguranja te odobrenje za posredno stjecanje takvih udjela u Croatia zdravstvenom osiguranju i Croatia Lloydu, dok se drugom točkom daje odobrenje za stjecanje kvalificiranog udjela od više od 50 posto.

Hrvatska je Vlada 18. prosinca prošle godine prihvatila ponudu Adris grupe za kupnju udjela u Croatia osiguranju.

Adris grupa je za 39,05 posto redovnih dionica Croatia osiguranja ponudila 905 milijuna kuna, odnosno 970,45 eura po dionici, te dokapitalizaciju za 110 milijuna eura.

Kad se završi dokapitalizacija, Adris grupa će imati 60 posto vlasništva, ne računajući preuzimanje koje će biti obvezna ponuditi, a Vlada 28 posto.

Hanfa je danas objavila i rješenje kojim je tvrtki Beta Ulaganja odobrila objavljivanje ponude za preuzimanje malološinjske hotelske tvrtke Jadranka.

Za Beta Ulaganja, tvrtku sa sjedištem u Zagrebu koju je osnovala ruska tvrtka UK Promsvyaze, obveza objave ponude je nastala 2. prosinca prošle godine kada je stekla 166.839 dionica, ili 50,18 posto dionica Jadranke.

Temeljni kapital Jadranke u iznosu od 332,5 milijuna kuna podijeljen je na 332.484 dionice, nominale 1.000 kuna po dionici.

Cijena koju se Beta Ulaganja obvezuju platiti za dionice koje nisu njenom vlasništvu je 700 kuna po dionici, što je, kako su naveli u najavi svoje ponude, cijena po kojoj su i kupili dionice Jadranke.

Cijena od 700 kuna po dionici je sukladna zakonskim odredbama, jer je prema potvrdi Zagrebačke burze prosječna ponderirana cijena Jadranke od početka rujna do početka prosinca prošle godine iznosila 550,13 kuna, objašnjava se u rješenju Hanfe.

Također se navodi i kako su Beta Ulaganja osigurala sredstva potrebna za plaćanje dionica koje su predmet ponude za preuzimanje i to na način da su na račun depozitara - Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, izdvojila potrebna sredstva.

28. travanj 2024 18:22