Poslovna scena
StoryEditor

Istražitelji ispituju poslovanje Hypa u Mostaru

19. Prosinac 2012.

Posebni tim u kojemu je gotovo stotinu ljudi istražuje poslovanje podružnice Hypo Alpe-Adria banke, čije je sjedište u Mostaru, pokušavajući utvrditi način dodjele kredita kojima je toj novčarskoj kući nanesena višemilijunska šteta, prenosi u srijedu sarajevski Dnevni avaz.

Na čelu istražiteljskog tima je Drago Kos, nekadašnji čelnik Skupine zemalja za borbu protiv korupcije pri Vijeću Europe (GRECO).

-Ispitujemo kredite kojima je izravno nanesena ogromna šteta ‘Hypo Alpe-Adria‘ banci. Iako ne mogu govoriti o imenima vrlo je lako utvrditi tko su bili najveći dužnici prema banci odnosno kome su dodjeljivani najveći krediti- kazao je Kos sarajevskom listu.

Objasnio je kako istražiteljski tim već ima dobru suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova Federacije BiH te s Tužiteljstvom BiH. Njima su, kako tvrdi Kos, već proslijeđeni prikupljeni dokazi, a pravosuđe je pokrenulo i vlastitu istragu na temelju dostupne dokumentacije.

Iako Kos to nije rekao, "Avaz" navodi kako su među najvećim dužnicima mostarskog ogranka Hypo banke braća Lijanovići s kreditima većim od 35 milijuna eura, "Stanić trade" s dugom od oko 20 milijuna eura te niz tvrtki u sastavu grupacije MIMS, vlasnika Muje i Hilme Selimovića, čiji je dug oko 25 milijuna eura.

Odluku o uspostavi posebnog istražnog tima donijele su austrijske vlasti te središnjica Hypo banke jer žele raščistiti sa sumnjivim kreditima i zloporabama uočenim u nizu podružnica.

Osim u Mostaru, Hypo banka ima podružnicu i u Banjoj Luci, no nema potvrde da je i ona pod istragom. Osim u BiH, interna istraga pokrenuta je i u podružnicama Hypo banke u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori te Sloveniji.

11. lipanj 2024 22:09