Poslovna scena
StoryEditor

Novi, tajnoviti igrač na tržištu električne energije

29. Ožujak 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Na hrvatskom tržištu električne energije aktivirao se novi, ali prilično tajnovit opskrbljivač - tvrtka 220V. Zastupaju je Vladimir Volarić i Marko Lalić, a osnivač je tvrtka Energy 220V sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prema podacima s njezine web-stranice tvrtka nudi pet vrsta proizvoda te uštedu i do osam posto u odnosu na osnovni cjenik HEP-a. No koliko je uspješna u preuzimanju kupaca na tržištu na kojem su uz HEP najjači igrači RWE, GEN-I i HT te čime jamči sigurnost opskrbe energijom, unatoč višetjednom čekanju na odgovor od te tvrtke nismo uspjeli doznati.

Neslužbeno se od poznavatelja tržišta električne energije može čuti da je riječ o maloj tvrtki sa slovačkim kapitalom, ali i zanimljivim obrascem poslovanja, odnosno računicom profitabilnosti: ulazi na tržišta koja se liberaliziraju, uzima određeni komad tržišnoga kolača u kratkom roku, prodaje kao jedan paket i izlazi s tržišta.

Do zaključenja broja nismo uspjeli dobiti potvrdu takvih nagađanja, ali da postoji slovačko porijeklo vidljivo je iz javno dostupnih registara. Direktor Energyja 220V 31-godišnji je David Vlnka iz Slovačke. On je ujedno i direktor energetske tvrtke ENERGIE2 iz Slovačke, koja se u isto vrijeme registrirala u Hrvatskoj (kolovoz 2013.) te dobila od HERA-e dozvolu za trgovini strujom (svibanj 2014.) kad i 220V dozvolu za opskrbu strujom.

28. travanj 2024 08:31