Poslovna scena
StoryEditor

Od 2014. bit će skuplje raditi kao vanjski suradnik

07. Studeni 2013.

U postupku obveznog savjetovanja sa zainteresiranom stručnom javnosti na stranicama Ministarstva financija - Središnjeg ureda Porezne uprave objavljen je prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak kojim se namjerava uvesti obvezno podnošenje godišnje porezne prijave za primitke ostvarene od drugog dohotka.

Prema prijedlogu, ta bi se obveza uvela počevši od 2014., za godišnju poreznu prijavu koja se podnosi do kraja veljače 2015. Za znatan broj fizičkih osoba koje ostvaruju primitke od drugog dohotka to je krupan iskorak od sadašnjeg načina oporezivanja takvih primitaka koji bi mogao utjecati na odluke o njihovu poslovnom i radnom angažiranju.Prema postojećim propisima, primici od drugog dohotka podliježu plaćanju obveznih doprinosa u gotovo identičnom iznosu kao i plaća po osnovi radnog odnosa. Mnogo je veća razlika u visini poreznog opterećenja zarade iz radnog odnosa i zarade od drugog dohotka. Na zaradu ostvarenu po osnovi radnog odnosa plaća se porez na dohodak po stopi od 12, 25 i 40 posto, ovisno o iznosu mjesečne porezne osnovice. Stopa od 40 posto primjenjuje se pri obračunu poreza na osnovicu koja prelazi 8.800 kn na mjesec. Nasuprot tome, na primitke od drugog dohotka, neovisno o iznosu porezne osnovice, uvijek se plaća 25 posto poreza. Primatelji drugog dohotka nemaju obvezu podnošenja godišnje porezne prijave jer se porez plaćen u trenutku isplate smatra konačno podmirenom poreznom obvezom, neovisno o svoti ostvarene godišnje zarade iz tog i iz drugih izvora dohodaka, čak i kad je riječ o iznosima koji bi u kumulativnom obračunu poreza na godišnjoj razini podlijegali oporezivanju najvišom stopom od 40 posto.

U ime jednakosti No primateljima drugog dohotka nije zabranjeno dobrovoljno podnijeti godišnju poreznu prijavu. Podnošenje godišnje prijave im je isplativo i u slučaju kad na primicima iz drugih izvora nisu iskoristili mogućnost oporezivanja dijela godišnje porezne osnovice stopom od 12 posto. Ako se odluče za dobrovoljno podnošenje godišnje porezne prijave, moraju iskazati dohotke ostvarene iz svih izvora, pa odluka ovisi o prethodnom izračunu isplativosti. Podnošenje porezne prijave u pravilu se isplati umirovljeniku koji je uz malu mirovinu tijekom godine ostvario i neku dodatnu zaradu, osobi koja je ostvarila samo primitak od drugog dohotka u visini koja na godišnjoj razini ne ulazi u porezni razred koji se oporezuje stopom od 40 posto i dr. 

Prema najavama, mogućnost izbora i izračunavanje isplativosti podnošenja ili nepodnošenja godišnje porezne prijave za primitke od drugog dohotka ukida se i od 1. siječnja 2014. uvodi se obveza podnošenja godišnje porezne prijave. U obrazloženju uz prijedlog izmjena Zakona upozorava se na praksu prema kojoj sve više poslovnih subjekta dio svojih poslovnih aktivnosti obavlja povjeravanjem poslova vanjskim suradnicima. Vanjskom se suradniku isplaćuje zarada na koju se plati samo 25 posto poreza na dohodak, iako je možda riječ o znatnim godišnjim iznosima koji bi, da su isplaćeni kao plaća, podlijegali oporezivanju stopom od 40 posto. Tako rad izvan radnog odnosa ostaje manje oporezovan nego onaj u radnom odnosu, što se namjerava izravnati uvođenjem obveze iskazivanja drugog dohotka u godišnjoj poreznoj prijavi. Budući da se primici od plaće i mirovine obvezno iskazuju u godišnjoj poreznoj prijavi, tako će se kumulativno oporezivati zbrojeni iznosi tih izvora dohodaka.

Neugodna iznenađenja Ako se uvede obveza podnošenja godišnje porezne prijave za primitke od drugog dohotka, sve osobe koje rade na ugovor o djelu, osobe koje ostvaruju autorske honorare, članovi predstavničkih tijela lokalnih jedinica vlasti koji izabrane ili imenovane dužnosti obavljaju izvan radnog odnosa, ali uz naknadu, športaši, novinari, članovi nadzornih odbora, upravnih vijeća i drugih odgovarajućih tijela drugih pravnih osoba, radnici na privremenim i povremenim sezonskim poslovima u poljoprivredi i druge osobe, bilo da im je to jedini primitak ili dopunska, dodatna zarada uz druge izvore prihoda, bit će dužni podnijeti godišnju poreznu prijavu. 

Osobe koje su uz primitke od drugog dohotka tijekom godine ostvarivale i primitke od plaće, možda će po godišnjoj prijavi trebati doplatiti razliku poreza između stope od 25 posto po kojoj je tijekom godine obračunavan predujam poreza iz drugog dohotka i stope od 40 posto. Dakako, to će ovisiti o iznosu godišnje porezne osnovice. Stoga, pri ugovaranju poslova koji se uobičajeno obavljaju izvan radnog odnosa o tome treba voditi računa kako se isplatitelj i primatelj ne bi na kraju porezne 2014. neugodno iznenadili.

26. travanj 2024 01:57