Poslovna scena
StoryEditor

PBZ bi vratio naplaćene opomene

08. Lipanj 2013.

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je na svojim mrežnim stranicama javni poziv svima zainteresiranima da dostave svoje primjedbe i mišljenje na prijedlog Privredne banke Zagreb (PBZ) da svojim klijentima kojima je naplatila opomenu u razdoblju od kolovoza 2008. do srpnja 2012. vrati više naplaćeni iznos naknada po poslanoj opomeni, uvećano za pripadajući iznos zakonskih zateznih kamata.

PBZ je HNB-u predložio mjere i uvjete kojima bi se otklonili eventualni negativni učinci na tržišno natjecanje i potrošače na sekundarnom tržištu opominjanja i naplate opomena ‘neurednim‘ kreditnim dužnicima, sudužnicima i jamcima - fizičkim osobama u odnosu na tržište kredita stanovništvu na području Republike Hrvatske kao primarno tržište.

Mjere su dostavljene, navodi se, u postupku koji je Hrvatska narodna banka protiv PBZ-a pokrenula 21. prosinca 2012. radi utvrđivanja je li naplata opomena u procesu opominjanja kreditnih dužnika koji kasne s podmirivanjem dospjelih obveza prema PBZ-u te njihovih sudužnika i jamaca zlouporaba vladajućeg položaja nametanjem nepravednih prodajnih cijena (naknada) opomena s obzirom na visinu opomena i način opominjanja.

PBZ je tijekom postupka samoinicijativno HNB-u dostavio Prijedlog mjera za uklanjanje negativnih učinaka postupanja PBZ-a unutar kojih preuzima obvezu povrata više naplaćenog iznosa naknada s osnove opomena u razdoblju od 21. kolovoza 2008. do 21. srpnja 2012., i to svakom klijentu uvećano za pripadajući iznos zakonskih zateznih kamata.

PBZ predlaže da obvezu povrata izvrši u roku od tri mjeseca od dana donošenja rješenja HNB-a o prihvaćanju predložene mjere.

Budući da je PBZ samoinicijativno predložio obeštećenje klijenata kao mjeru za otklanjanje mogućih negativnih učinaka svog postupanja na tržišno natjecanje i potrošače (kreditne dužnike, jamce i sudužnike direktno), HNB je objavio namjeru prihvaćanja preuzimanja predloženih mjera i javni poziv svim zainteresiranima da u roku od 20 dana dostave svoje primjedbe i mišljenja na taj prijedlog PBZ-a.

26. travanj 2024 05:14