Poslovna scena
StoryEditor

Peugeot Design Lab predstavio prve koncepte

15. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Peugeot je svoje iskustvo u dizajniranju odlučio pretočiti u kreativni dizajnerski studio - Peugeot Design Lab, otvoren u Parizu u lipnju prošle godine

.Peugeot Design Lab, koji kreira proizvode za vanjske klijente, djeluje u sklopu dizajnerskog centra - ADN, gdje se dizajniraju Peugeot modeli. Osim u Francuskoj, dizajnerski centri još postoje u Shanghaju i Sao Paolu. Šef Peugeot Design Laba je 34-godišnji Irac Cathal Loughnane, koji je odgovoran Gilles Vidalu, šefu dizajna za marku Peugeot, koji je na toj funkciji od 2010. godine. Automobilski novinari magazina l‘Automobile dodijelili su Peugeotu nagradu ‘Trophée de l‘Initiative‘ za inicijativu otvaranja dizajnerskog studija Peugeot Design Lab.

Nepunih par mjeseci nakon otvorenja, studio je već izbacio nekoliko nadasve zanimljivih i originalnih koncepata, pa evo nekih od njih :

Koncept Jahta

Koncept 30-metarske jedrilice karakteriziraju duge staklene površine koje daju izuzetnu osvijetljenost unutrašnjosti kabine, smještene ispod mosta prekrivenog drvom. Karakteriziraju je jednostavnost korištenja i upravljanja, koji omogućavaju ugodan i siguran boravak na jahti, bez žrtvovanja performansi i estetike.

Koncept Motorni čamac

Koncept motornog čamca s dva sjedala nema konkurencije. Duga silueta i moćan izgled ukazuju na snagu i visoke performanse. Unutrašnjost podsjeća na onu u luksuznim automobilima, a svaki njezin dio razrađen je do posljednjeg detalja. Čamac je opremljen opremom najnovije tehnologije, poput multifunkcijskog ekrana na dodir.

Koncept Jet

Inspiracija za ovaj koncept aviona bio je konceptni automobil HX1, kao primjer luksuza, visoke tehnologije i putovanja u luksuznom okruženju. Ima snažan identitet, a inovacije su u prvom planu. Unutrašnjost je luksuzna, ergonomski efikasna i vrlo osvijetljena. Što se tiče modularnosti, moguće je smjestiti 8 do 14 putnika pomoću sistema preklapanja sjedala.

Sportski sat TP001

TP001 je tehnički sat za sportsku upotrebu. Kućište od crnog titana postavljeno je što bliže mehanizmu sata zbog optimizacije težine. Gumbi velikih dimenzija su ojačani za upotrebu u ekstremnim uvjetima. Sat objedinjava visoke performanse i estetiku.

Bicikl DL121

Bicikl DL121 je spoj grafičkog identiteta, boja i materijala. To je specijalna serija bicikla, estetski na granici bicikla i umjetničkog djela, ali bez žrtvovanja praktičnosti korištenja. Poseban prostor predviđen je za spremanje stvari, poput tableta.

Bicikl DL122

Električni bicikl DL122 Peugeot Design Lab kreirao je za Peugeot Cycles. Ovaj moderni bicikl odgovor je na nove izazove urbane mobilnosti. Izrazito je okretan, lagan, kompaktan i praktičan, jedinstvene funkcionalnosti u svom segmentu. U prostran prostor za spremanje stvari može se staviti laptop. Osiguranje protiv krađe zadnje generacije diskretno je integrirano u bicikl. Dizajn bicikla je čist i dinamičan.

Materijali su prirodno drvo, elegantno i moderno, dok su sic, ručke i torba posebno dizajnirani za bicikl, a ručno su ih izradili majstori koji inače rade na konceptnim automobilima.

Koncept romobil

Radi se električnom romobilu na tri kotača, idealnom za probijanje kroz gradske gužve. Odlikuje ga sportski dizajn, a tri kotača daju mu stabilnost, čak i pri malim brzinama. Električni motor nalazi se u stražnjem kotaču. Romobil je zabavan i lagan za vožnju, a kompaktan i praktičan poput klasičnog romobila, nezaobilaznog u gradskim uvjetima. Ima LED svjetla sprijeda i straga. Sve funkcije su savršeno uklopljene u dizajn ovog modernog romobila, uključujući i priključak za spajanje mobitela. Pomoću odgovarajuće aplikacije, on može prikazati sve potrebne informacije poput brzine, napunjenosti baterije, GPS-a…

Glasovir Pleyel

Peugeot Design Lab dizajnirao je ovaj fantastični glasovir za renomiranog proizvođača glasovira Pleyel. Pleyel je najstariji proizvođač glasovira na svijetu i jedini u Francuskoj koji proizvodi glasovire visoke kvalitete. Dizajneri,tehničari i stručnjaci za akustiku iz obje kompanije, mjesecima su radili na ovom proizvodu da bi njegove tehničke i muzičke mogućnosti doveli do savršenstva. Razvoj je trajao mjesecima, uz niz studija i testiranja. Oblik glasovira omogućava gledateljima da vide pijanista iz svih kutova. Izvrsna kvaliteta zvuka omogućava glazbeniku da čuje svoj instrument dok svira bolje i jasnije. Sistem otvaranja poklopca, koji se može podići jednom rukom, preuzet je direktno iz svijeta automobila, te podsjeća na otvaranje prtljažnika. Umjesto na klasične tri noge, glasovir stoji samo na jednoj nozi, što je inovacija preuzeta iz svijeta arhitekture. To daje privid lakoće inače teškog mehanizma. Okvir je izrađen od čelika, da bi mogao nositi težinu instrumenta, dok je sanduk izrađen od drva, a poklopac i noga od karbonskih vlakana radi manje mase i još bolje kvalitete zvuka. Polica za note inteligentno je uklopljena u tijelo instrumenta, a kad se zatvori poklopac ona se savršeno integrira u klavir. Noga klavira od karbonskih vlakana ispunjena je posebnom pjenom radi otklanjanja rezonance i još bolje akustičnosti.

-Mi se ne bavimo dizajnom radi dizajna- objašnjava Gilles Vidal, direktor za dizajn marke Peugeot. U ovom projektu ništa nije darovano, u njega smo ugradili mnoštvo inovacija. Ovaj instrument nije koncept nego stvaran proizvod, koji predstavlja spoj know-howa dizajnerskog studija i njegovog klijenta.“Na ovom fantastičnom glasoviru pjevač Mika i zbor gospela Family One održali su u Parizu u prosincu prošle godine prvi koncert u sali Pleyel, uz hitove Relax, Celebrate…

Peugeot je marka s tradicijom dužom od 200 godina. Tvrtka iz francuskog Sochauxa svoje je poslovanje započela s proizvodnjom mlinaca za sol i papar, alata, krinolina, šivaćih mašina, bicikla…O bogatoj povijesti kompanije svjedoči Peugeot muzej (Museé de l‘aventure Peugeot), u kojem se čuvaju proizvodi iz rane povijesti tvrtke, te automobili. Danas je Peugeot svjetski poznati brend i drugi europski proizvođač automobila.

26. travanj 2024 21:17