Poslovna scena
StoryEditor

Sastanak Agrokora i vlasnika Mercatora odgođen za petak

16. Siječanj 2014.

Sastanak predstavnika koncerna Agrokor i konzorcija 12 slovenskih većinskih vlasnika trgovačkog lanca Mercator, koji je bio dogovoren za četvrtak, odgođen je za petak, javljaju u četvrtak slovenski mediji.

Mjesto i vrijeme sastanka nisu poznati, a slovenska televizija i ljubljansko Delo navode da će sastanak biti u Beču. Slovenska tiskovna agencija STA tvrdi, međutim, da su joj to u Agrokoru zanijekali, odnosno da ta informacija nije točna.

Prema kupoprodajnom ugovoru iz lipnja prošle godine banke i Pivovarna Laško (PL), vlasnici 53 posto Mercatora, dobili bi od Agrokora 120 eura po dionici, odnosno nešto više od 250 milijuna eura ukupno, a restrukturirao bi se i Mercatorov dug prema bankama.

Zbog zahtjeva banaka da Agrokor prilikom ulaska u vlasničku strukturu slovenske trgovine otplati petinu njena duga Agrokor je nedavno izišao s alternativnom ponudom po kojoj bi dionicu platio po 80 eura, što je bliže trenutnoj cijeni na burzi, a Mercator dokapitalizirao sa 225 milijuna eura, od čega bi većinu na ime dugova Mercatoru preuzele banke. Dio prodajnog konzorcija tome je nenaklonjen, a navodno žele 105 eura po dionici.

Ljubljansko "Delo" navodi u četvrtak da će Agrokor na sastanku u petak, po neslužbenim izvorima, predstaviti svoju zadnju ponudu i da je to vjerojatno ključni sastanak na kojemu će se vidjeti hoće li kupoprodaja u konačnici uspjeti ili ne.

Slovenskii radio navodi da je predviđeni sastanak s četvrtka na petak prebačen zbog "logističkih problema", jer će na njemu sudjelovati najvažniji menadžeri banaka vjerovnica Mercatora, a njihove je termine za četvrtak bilo nemoguće uskladiti.

Agrokor će na tom sastanku, po navodu slovenskog radija, predstaviti jednu međunarodnu financijsku ustanovu koja će financirati otkup Mercatora budući da je prodajni konzorcij zahtijevao da im se otkriju izvori financiranja. Postoji čak i mogućnost da ustanova izvede predviđenu dokapitalizaciju Mercatora umjesto Agrokora, tvrdi slovenski radio, ali dodaje da konačna visina dokapitalizacije nije dogovorena.

Slovenski mediji navode da će upravo sutrašnji sastanak Agrokora i prodajnog konzorcija vlasnika Mercatora biti odlučujući za sudbinu cijelog posla. Ako ne dođe do dogovora, prodaja bi mogla pasti u vodu, navodi Slovenska tiskovna agencija STA.

28. travanj 2024 16:41