Poslovna scena
StoryEditor

‘U prodaju NLB-ovih dionica Mercatora miješala se politika‘

20. Veljača 2014.

Nekadašnji predsjednik nadzornog odbora Nove Lubljanske banke (NLB) Marko Simoneti priznao je u četvrtak velike političke otpore prodaji trgovačkog lanca Mercator pri pokušaju njegove prodaje 2011. godine.

- Pritisci su bili vrlo očiti, od ministra poljoprivrede, a i drugih ministara koji su se javno izjašnjavali protiv prodaje. Nitko nije skrivao mišljenje što bi NLB trebala činiti u vrlo konkretnim transakcijama - rekao je Simoneti pred posebnim parlamentarnim povjerenstvom koje istražuje utjecaj politike na poslovanje slovenskih banaka u proteklim godinama kada je u bankama došlo do velikih gubitaka i loših kredita. On je dodao da se politika često suprotstavljala ‘prihvaćenoj strategiji‘  koju su u banci zastupali uprava i nadzorni odbor.

Simoneti je bio predsjednik nadzornog odbora NLB-a od 2009. do 2011. godine, kad je banka pokušala prodati svoj 10-postotni udjel u Mercatoru, ali je odustala zbog političkih pritisaka koji su tvrdili da to nije u nacionalnom interesu, a tada je dao ostavku.

Simoneti je rekao da je u NLB-u stalno postojao sukob interesa između države kao većinskog vlasnika i belgijske banke KBC koja je do svog izlaska iz NLB-a bila drugi najveći vlasnik, te da se je pokazalo kako je neuspio razvojni model u kojemu se inzistiralo na domaćim vlasnicima banaka.

29. travanj 2024 18:09