Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Najveće prodaje hrvatskih tvrtki

17. Kolovoz 2022.
Nedavno preuzimanje lanca sportskih kladionica SuperSport za vrtoglavih 920 milijuna eura jedno je od najvećih poznatih preuzimanja neke hrvatske tvrtke. SuperSport je u ruke britanskog kladioničara Entaina, doduše, prešao posredno jer ga je osnivač Danko Ćorić prethodno prodao češkoj investicijskoj grupi EMMA Capital.
 
Jedino je američki Barr 2006. za tadaašnjeg hrvatskog farmaceutskog diva Plivu platio više  - 2,5 milijarde dolara.
 
Nakon njih, po vrijednosti je prošlogodišnja prodaje Leda za kojeg je, uključujući Ledo Čitluk i Frikom te nekoliko manjih povezanih poduzeća, Nomad Food Limiteds izdvojio 615 milijuna eura.
 
Jedno od najvećih preuzimanja u hrvatskoj korpoprativnoj povijesti bilo je Agrokorovo, tada u vlasništvu Ivice Todorića, preuzimanje Mercator za ukupno 550 milijuna eura. 2014. godine taj posao bio je obilježen epitetom 'posla desetljeća'. 
 
Za sličan iznos, 505 milijuna eura, duhanski div BAT je preuzeo TDR od Adris grupe što se također smatra jednim od najvećih preuzimanja kod nas.
 
Za usporedbu, mnoge zvučne transakcije velikih hrvatskih kompanija brojile su se u znatno manjim iznosima pa je tako Atlantic Grupa preuzela Droga Kolinsku za 382 milijuna eura, francuski Lactalis je za Dukat davne 2012. izdvojio 280 milijuna eura što se smatralo ogromnim poslom, dok je Adris grupe za hotelijersku kompaniju HUP-u Zagreb izdvojila 222,8 milijuna eura.
 
Kada je riječ o tehnološkom sektoru i startupimannajviše pozornosti je privuklo preuzimanje Nanobita, domaćeg studija za razvoj mobilnih igara koji je postao dijelom švedske Stillfront grupe. Vrijednost transakcije na kraju je iznosila oko 130 milijuna eura. Digitalna agencija Five prodana je britanskoj Endavi za 40 milijuna dolara.
 

Najtajanstveniji među samozatajnima

 
Inače, kada je riječ o najnovijem preuzimanju SuperSporta, prema objavljenom priopćenju, u novoosnovanom joint ventureu Entain CEE, Enatain će imati udio od 75 posto, a EMMA Capitalu ostaje 25 posto udjela. Transakcija uključuje tvrtke minus5 i Puni Broj. 
 
Istaknuto je kako partneri ne planiraju nikakve promjene u poslovanju SuperSporta koji drži 54 posto tržišnog udjela na hrvatskom tržištu i ima ključne sponzorske ugovore kao što su prava na klađenje za sve lige Hrvatskog nogometnog saveza za razdoblje od 2022. do 2026. godine.
 
SuperSport je 2000. osnovao Danko Ćorić, vjerojatno najtajanstveniji među svim samozatajnim hrvatskim poduzetnicima. Nemoguće je naći njegovu sliku ili riječ o njemu, kamoli njegovu izjavu. 
 
Javna su samo financijska izvješća i brojke o poslovanju SuperSporta, a uglavnom se radi o izrazito visokoj dobiti koja ovu kladiničarsku tvrtku redovito smješta na ljestvice najvećih dobitaša. Tako je lani SuperSport ostvario 20 posto veće ukupne prihode koji su iznosili oko 950 milijuna kuna. Neto dobit bila je čak 586 milijuna kuna, što je skok od 27 posto.
24. travanj 2024 09:00