Poslovna scena
StoryEditor

Vlasnik Nove TV prodaje imovinu i povećava naknade

27. Veljača 2013.

Medijska grupa Central European Media Enterprises (CME) objavila je da planira prikupiti novac prodajom imovine, podizanjem naknada i pregovorima s najvećim dioničarem Time Warnerom o povećanju njegova udjela u grupi.

Američka medijska kompanija Time Warner, vlasnik kabeleske mreže HBO i filmskog studija Warner Bros, trenutno drži 49,9 posto udjela u CME-u, koji upravlja televizijskim kućama u središnjoj Europi, Rumunjskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji. U Hrvatskoj vlasnik je Nove TV.

CME je izvijestio da je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zabilježio pad prihoda za 3,8 posto, na 253,3 milijuna dolara, budući da je globalna gospodarska kriza smanjila spremnost kompanija da troše na oglašavanje. Temeljna dobit (OIBDA) smanjila se u četvrtom tromjesečju 20,7 posto, na 60,7 milijuna dolara.

Za cijelu godinu OIBDA je pao za 16,2 posto, na 125,4 milijuna dolara, što je ispod ciljanih od 130 do 140 milijuna dolara. Prihodi su kliznuli 1,6 posto, na 772,1 milijun dolara.

Medijska je grupa objavila da razmišlja o novom financiranju kroz izdavanje dionica, prodaju imovine i ponovno pregovaranje o naknadama s brojnim glavnim dobavljačima programa kao mogućim metodama prikupljanja novca.

- Izazovna vremena zahtijevaju hrabre mjere: povećanje cijena oglašavanja i naknada prijenosa - kazao je izvršni direktor Adrian Sarbu u bilješci.

27. travanj 2024 09:34