Tržište kapitala
StoryEditor

Crobexi ojačali, dionica Ingre skočila 14 posto

02. Rujan 2013.

Indeksi Zagrebačke burze danas su ojačali, treći dan uzastopno, pri čemu se najviše trguje dionicom Ingre, koja je sa skokom cijene za 14 posto ujedno i najveća dobitnica.

Crobex indeks oko podneva bio je na dobitku 0,46 posto, na 1.849 bodova, a Crobex10 0,61 posto, na 1.045 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 4,14 milijuna kuna, te je bio otprilike milijun kuna manji nego jučer u ovo doba.

„Na domaćem tržištu još uvijek nema značajnijih aktivnosti. U fokusu investitora danas je dionica Ingre, nakon što su u petak odblokirani njezini poslovni računi. Od važnijih ovotjednih objava koje bi mogle dati smjernice investitorima, sutra očekujemo podatak o industrijskoj proizvodnji, a u srijedu o prometu u trgovini na malo za srpanj“, ističe Nikolina Medić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Najlikvidnija je dionica Ingre, kojom je do podneva ostvareno 1,34 milijuna kuna prometa. Cijena joj je skočila 14 posto, na 4,15 kuna, pa je ujedno i najveća dobitnica.

Slijedi dionica Luke Ploče, sa 525.000 kuna prometa i rastom cijene za 2,11 posto, na 510 kuna.

Blago je ojačala i cijena dionice HT-a, za 0,27 posto, na 183 kune, uz promet od 438.000 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, uz Ingru, najveći rast cijene ostvarile su i dionice Dalekovoda i IGH, otprilike za 9 posto.

Među rijetkim gubitnicama izdvaja se dionica Belja, s padom cijene za 2,17 posto.

Istodobno, i na europskim burzama cijene dionica danas su porasle, potpomognute ohrabrujućim kineskim pokazateljima koji pokazuju da je industrijska aktivnost u tome drugom po veličini svjetskom gospodarstvu u kolovozu porasla po najbržoj stopi u zadnjih više od godinu dana.

Londonski Ftse indeks oko podneva porastao je 0,32 posto, frankfurtski DAX 1,59 posto, a pariški CAC 1,61 posto.

„Nakon negativnih kretanja na svjetskim burzama prošloga tjedna pod utjecajem zbivanja oko Sirije, danas su europske i azijske burze porasle, ponajviše zbog neočekivanog porasta industrijske aktivnosti u Kini, čime je umanjena zabrinutost investitora da bi kinesko gospodarstvo moglo usporiti“, navodi Medić.

Osim situacije u Siriji, u njihovu fokusu ovoga tjedna bit će izvješće o zaposlenosti u SAD-u za kolovoz, koje će biti objavljeno u petak, zaključuje Medić.

29. travanj 2024 15:59