Tržište kapitala
StoryEditor

Dionica Petrokemije treći put u godini dana snažno porasla

11. Rujan 2013.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, slično jučerašnjem, jer nema razloga za veće cjenovne promjene, dok se na inozemnim burzama oprezno trguje, nakon popuštanja napetosti u vezi Sirije.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Nakon što je veći dio dana proveo u pozitivnom području, Crobex je jučerašnje trgovanje završio u blagom minusu, od 0,04 posto, na 1.833 boda. Crobex10 ojačao je, pak, 0,19 posto, na 1.036 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 12,6 milijuna kuna, što je oko 4 milijuna više nego dan ranije.

Najveći promet, 2,9 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Vira, čija je cijena porasla 1 posto, na 606 kuna.

Slijedi dionica Petrokemije, s prometom od 1,8 milijuna kuna, i rastom cijene za 1,19 posto, na 212 kuna, nakon što je kompanija objavila da pokreće izbor financijskog savjetnika za odabir strateškog partnera.

Milijunski promet ostvaren je i dionicama Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena ojačala 1,35 posto, te HT-a, s rastom cijene za 1,47 posto.

Dobitonosne prodaje, pak, spustile su cijene pojedinih izdanja iz brodarskog i građevinskog sektora. Tako su dionice Tankerske plovidbe, Uljanik plovidbe i Atlantske plovidbe pojeftinile između 1,0 i 1,4 posto, a Ingre, Tehnike, Dalekovoda i Viadukta između 1,6 i 3,3 posto.

 - I danas bi na domaćem tržištu indeksi mogli stagnirati, jer nema posebnih razloga za veće promjene. Vidimo da tržište uglavnom reagira na glasine ili vijesti o privatizacijama, no brzo se i ispuše. Kao takvo, dobra je prilika za špekulativne ulagače, koji traže kratkoročnu zaradu - kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Kao primjer ističe dionicu Petrokemije, čija cijena je već treći puta u godinu dana snažno porasla, a potom se ispuhnula, a sve na temelju glasina ili vijesti o privatizaciji.

 - Zasad ionako ne znamo po kojoj cijeni će se njezina privatizacija provesti. S druge strane, Adris je pokrenuo proizvodnju cigareta u Iranu, što će zasigurno utjecati na povećanje njegovih prihoda, no izostala je značajnija reakcija investitora na toj dionici - navodi Rinkovec.

A na Wall Streetu su u utorak cijene dionica snažno porasle, pri čemu je S&P 500 indeks ojačao šesti dan zaredom, jer su splasnula strahovanja od vojnog napada SAD-a i saveznika na Siriju.

Dow Jones ojačao je 0,85 posto, dok je S&P 500 porastao 0,73, a Nasdaq indeks 0,62 posto.

Rast S&P 500 indeksa šesti dan zaredom, što nije zabilježeno još od početka srpnja, zahvaljuje se usponu cijena dionica u svih 10 sektora tog indeksa.

Ulagače je najviše ohrabrila mogućnost odustajanja SAD-a od vojnog napada na Siriju, nakon prijedloga Rusije da se sirijsko kemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.

No, na azijskim se burzama jutros trgovalo oprezno jer su ulagači, nakon devet dana neprestanog rasta cijena dionica, odlučili predahnuti.

Slično raspoloženje vlada i na početku današnjeg trgovanja na europskim burzama.

 - Popustila je napetost oko Sirije na inozemnim burzama. Danas očekujem relativno mirno trgovanje, dok investitori čekaju smjernice sa skorašnjeg zasjedanja Feda i odluke o monetarnim poticajima - zaključuje Rinkovec.

30. travanj 2024 18:50