Financije
StoryEditor

Hrvatske dionice i dalje rastu, ali jedna ‘lokomotiva‘ je ispala

03. Travanj 2024.

Domaće dioničko tržište nastavilo je s trendom uspona i u 2024. godini, no u odnosu na prošlu godinu donekle je promijenjen sastav ‘lokomotiva‘ koje vuku cijelo tržište. Prva tri mjeseca 2024. indeks CROBEX zaključio je s rastom od 11,9 posto, što ukazuje na i dalje snažan pozitivni trend na domaćem tržištu nakon prošlogodišnjeg skoka od 28 posto. Porast vrijednosti nije zahvatio samo dionice iz CROBEX-a; vrijednost svih dionica (tržišna kapitalizacija) od 24,9 milijarde eura viša je za devet posto u odnosu na kraj 2023. godine. Ono što posebno raduje jest činjenica da je rast ostvaren na snažnom povećanju likvidnosti.

Prema podacima Zagrebačke burze iz kvartalnog izvješća, dionički promet unutar knjige ponuda u prvom je tromjesečju dosegao 86,6 milijuna eura što je za 46,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Štoviše, ukupni promet od 116,5 milijuna eura bio je za 67,5 posto viši nego prije godinu dana. Poboljšanje se bilježi i na kvartalnoj razini: promet dionicama unutar knjige ponuda bio je gotovo 35 posto bolji nego kvartal prije, a ukupni promet viši je za 4,5 posto.

Petorica bolji od prosjeka 

Ipak, detaljniji pogled pokazuje kako uspon domaćeg ovisi o donekle drugačijim igračima nego lani. Od 21 sastavnice CROBEX-a, 14 dionica je prva tri mjeseca zaključilo s pozitivnim rezultatom, jedna dionica je na nuli (Čakovečki mlinovi), a šest je izdanja zabilježilo minus. Od dionica koje su u plusu, samo je pet ostvarilo porast vrijednosti viši od indeksa. To su dionice Hrvatske poštanske banke (26,2 posto), pa redovna dionica Končar – Distributivni i specijalni transformatori (57,6 posto), zatim njezine ‘majke‘ Končar – Elektroindustrije (39 posto), istarskog hotelijera Plave lagune (12,3 posto) te Zagrebačke banke (21,3 posto).

Međutim, najzaslužniji za rast indeksa su dionice Končar – Elektroindustrije i Zagrebačke banke, s obzirom na njihovu težinu u indeksu. Končar teži 10 posto, a najveća banka u zemlji 7,45 posto. S druge strane, iako je ostvarila najveći tromjesečni skok, doprinos redovnog izdanja Končar – D&ST ustvari je simboličan, manjim dijelom zbog težine (5,22 posto), a većim zbog činjenice da se CROBEX-u pridružila tek nedavno, 18. ožujka, nakon redovne revizije indeksa. Štoviše, od 18. ožujka pa do kraja prošlog mjeseca ta je dionica ustvari bila uteg indeksu – pala je pet posto. Doprinos rastu došao je od povlaštene dionice Končar – D&ST-a, koja je u reviziji isključena iz sastava indeksa, a od kraja prošle godine pa do 15. ožujka skočila je više od 58 posto.

Đivo Pulitika, fond menadžer u Intercapital Asset Managementu (ICAM) ističe kako je ukupni efekt sve tri Končarove dionice oko šest posto od ukupnog rasta CROBEX-a. – Na drugom mjestu je Zaba, koja je indeksu donijela dva posto, po jedan posto su donijeli Hrvatski Telekom, HPB, Valamar Riviera, povlaštena dionica Adrisa i Plava laguna, dok je utjecaj svih ostalih pojedinačno manji od jedan posto – kaže Pulitika.

image

Đivo Pulitika, fond menadžer u Intercapital Asset Managementu

foto Rene Karaman

Dok su dvije Končarove dionice zajedno sa Zagrebačkom bankom i prošle godine vukle indeks, zanimljivo je da nema dionice koja je lani bila najzaslužnija za skok hrvatskog dioničkog tržišta. To je Podravka koja je s lanjskim rastom od 87 posto bila zaslužna za više od trećine CROBEX-ova skoka. Ove godine situacija je suprotna – ‘kompanija sa srcem‘ vuče prema dolje s obzirom da je u prvom kvartalu pojeftinila za 1,8 posto. Pulitika podsjeća da je Podravka u 2023. gotovo udvostručila vrijednost dionice. – Nakon takvog rasta, korekcija od dva posto je stvarno zanemariva. Budući da je rast dionice bio gotovo isključivo posljedica kupovine jednog investitora (Braća Pivac), vidjet ćemo što će biti s dionicom kad oni (ako već nisu) prestanu kupovati – smatra ICAM-ov analitičar.

Nasukani brodari

Kao i prošle godine, situacija na burzi nije baš ružičasta za brodarske dionice. U sastavu indeksa dvije su brodarske dionice i obje bilježe dvoznamenkaste minuse. Alpha Adriatic (nekadašnja Uljanik plovidba) prvi je kvartal zaključio sa 11,6 posto pada, a dubrovačka Atlantska plovidba potonula je 17 posto. Što se tiče potonje dionice, valja podsjetiti kako je kompanija prošla kroz ponudu za preuzimanje od strane Tankerske plovidbe koja je svoj udjel povećala sa 30 na 64 posto. Đivo Pulitika pojašnjava kako je početak ove godine za dionice Atlantske plovidbe definitivno obilježilo preuzimanje.

– Nakon toga je broj dionica slobodnih za trgovinu (free float) pao, što je dovelo i do smanjenja težine dionice u indeksima CROBEX i CROBEX10. Budući da na tržištu imamo fondove koji prate te indekse, oni su bili prisiljeni prodavati dionicu. Imajući na umu nisku likvidnost, takva ‘prisilna‘ prodaja je, u situaciji općenitog negativnog sentimenta zbog stanja u njihovoj industriji, dodatno srušilo cijenu – ocjenjuje Pulitika. Što se tiče ocjene prvog kvartala na domaćoj burzi, njegova je mišljenje da ne možemo govoriti o podbacivanju indeksa, dapače.

– Usporedimo li s nekim globalnim indeksima, vidimo da je američki S&P 500 u tom periodu rastao 11 posto, a MSCI World devet posto. Dakle, možemo reći da se CROBEX kretao u skladu s globalnim kretanjima. U našoj regiji se u tom periodu istaknula Slovenija, gdje je indeks rastao 17 posto – naglašava Pulitika. Ostatak godine je, kao uvijek, teško prognozirati, međutim, u slučaju Končara će vjerojatno ovisiti o tome hoće li uspjeti nastaviti pokazivati rast rezultata, uzevši u obzir jaku bazu iz 2023., smatra Pulitika.

– Globalna situacija za banke je u ovom slučaju jako povoljna (visoke kamatne stope u kombinaciji s još uvijek zanemarivim makro problemima, odnosno težinom vraćanja kredita). Ukoliko Europska središnja banka ne krene (brže od očekivanja) spuštati kamatne stope i ne dođe do makroekonomskih teškoća, banke bi mogle nastaviti bilježiti jake rezultate što bi podržalo dionice – smatra Pulitika. U tom slučaju, hrvatske dionice imat će još ponešto za reći.

13. travanj 2024 19:27