Tržište kapitala
StoryEditor

Dotok svježeg novca izazvao lančanu reakciju na ZSE-u

03. Listopad 2012.

Uz povećanu likvidnost, Crobex indeksi Zagrebačke burze dosegnuli su jučer najviše razine od svibnja, a u fokusu ulagača i danas bi mogle biti dionice onih kompanija za koje smatraju da bi mogle imati potencijala za rast.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 3 nastavak rasta. Crobex indeks skočio je jučer 1,35 posto, ojačavši četvrti dan uzastopno. Trgovanje je završio na 1.750 bodova, što je njegova najviša razina od 15. svibnja, kada je iznosio 1.756 bodova.

Crobex10 jučer je porastao 1,43 posto, na 977 boda. Nakon pet dana dobitaka, na najvišoj je razini od 11. svibnja, kada je iznosio 982 boda. Redovni promet iznosio je jučer 15 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna više nego prethodnog trgovinskog dana.

Najveći promet bio je ostvaren povlaštenim dionicama Adrisa, 3,4 milijuna kuna, kojima je cijena porasla 5,33 posto, na 237 kuna. Znatno je skočila i cijena redovne dionice Adrisa, za više od 8 posto, na 260 kuna.

Rast cijena tih dionica uslijedio je nakon napisa u slovenskim medijima da je Adris zainteresiran za kupnju Triglav osiguranja. No, najveći skok cijene zabilježila je dionica Atlantske plovidbe, za 11,59 posto, na 254,50 kuna, uz promet od 1,22 milijuna kuna. Dionica HT-a poskupila je gotovo 2 posto, na 207,22 kune, najvišu razinu od 2. kolovoza, kada je bila 208,6 kuna.

- Na tržište je jučer pristiglo nešto svježeg novca, koji se ponajviše slio u dionice Adrisa i Atlantske plovidbe. Te dvije dionice vratile su živost na domaće tržište, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Kako dodaje, čim se slije nešto svježeg novca na tržište, investitori se aktiviraju, i kao u lančanoj reakciji ulažu u dionice za koje smatraju da bi mogle imati potencijal za rast.

- Stoga i danas očekujem rast Crobexa, uz nešto veći obujam trgovanja, navodi Bošković. U nešto većem fokusu investitora mogle bi se naći dionice Ingre i Đuro Đaković Holdinga, nakon što je uprava Ingre izmijenila svoj mišljenje o ponudi za preuzimanje.

Uprava Ingre jučer je, nakon završetka burzovnog trgovanja, objavila izmijenjeno mišljenje o ponudi za preuzimanje te tvrtke od strane Đuro Đaković Holdinga, u kojem više nema dijela u kojem je izražavala rezervu o realizaciji dostizanja uvjetovanog praga uspješnosti koji je postavio Đaković o kupnji najmanje 95 posto dionica Ingre. Uprava Ingre najavljuje se i da će direktor Igor Oppenheim prihvatiti ponudu Đakovića za 3,13 posto dionica Ingre koje mu nisu pod zalogom.

- Ovako izmijenjeno mišljenje o ponudi Đure Đakovića moglo bi pozitivno utjecati na tržištu, jer se čini da ponuda Đakovića nije gotova priča. Ipak, ovako visoko uvjetovani prag uspješnosti ponude bit će teško dosegnuti, ocjenjuje Bošković.

Na svjetskim se burzama, pak, trguje oprezno. Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer na tržištu vlada nesigurnost po pitanju hoće li Španjolska zatražiti međunarodnu pomoć i kakvi će biti poslovni rezultati kompanija za treće tromjesečje. Dow Jones indeks oslabio je 0,24 posto, dok je S&P 500 ojačao 0,09 posto.I na azijskim te europskim burzama jutros se trguje oprezno.

- Ne očekuju se veće oscilacije cijena dionica na inozemnim burzama, budući da slijedi objava poslovnih rezultata kompanija za treće ovogodišnje tromjesečje, a za tri tjedana bit će i predsjednički izbori u SAD-u, zaključuje Bošković.

29. travanj 2024 17:30