Tržište kapitala
StoryEditor

Dulji rok za ponude za CO i HPB?

24. Rujan 2013.

Na Zagrebačkoj bi burzi trgovanje danas moglo biti pod utjecajem opreza na inozemnim tržištima, dok zasad nema korporativnih vijesti koje bi potaknule interes investitora za pojedina domaća izdanja.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,11 posto, na 1.822 boda, a Crobex10 0,04 posto, na 1.030 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 12 milijuna kuna, što je isto kao i u petak.

Najveći promet, uobičajeno, ostvaren je dionicom HT-a, 3,7 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,15 posto, na 177 kuna. Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 2,2 milijuna kuna i padom cijene za 0,2 posto, na 1.495 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom Hotela Brela, a cijena joj je stagnirala na 303 kune.

- Početak trgovanja na domaćem tržištu mogao bi danas biti u blago negativnom teritoriju, pod utjecajem kretanja na inozemnim burzama. Zasad nema korporativnih objava koje bi potaknule interes investitora za pojedina domaća izdanja - ističe Nada Harabmašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Od poslovnih vijesti, Harambašić Nereau izdvaja medijske napise da je Vlada odlučila produljiti rok za prikupljanje neobvezujućih ponuda za privatizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB) i Croatia osiguranja (CO) do kraja mjeseca. No, službene obavijesti o tome nema.

A na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer su ponovno oživjele špekulacije o smanjenju poticaja Feda i jer se bliži rok do kada bi Kongres trebao donijeti savezni proračun.

Dow Jones oslabio je 0,32 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,47, a Nasdaq indeks 0,25 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, dok ulagači nagađaju hoće li američka središnja banka do kraja godine smanjiti poticajne monetarne mjere.

Na europskim se burzama jutros, također, trguje oprezno.

- Na inozemnim burzama nove smjernice investitorima će dati objava indeksa poslovne klime u Njemačkoj i indeksa potrošača u SAD-u - zaključuje Harambašić Nereau.

29. travanj 2024 07:27