Tržište kapitala
StoryEditor

Dvodnevni pad Crobexa navodi na oprez

07. Ožujak 2012.

Nakon dva dana oštrog pada cijena dionica, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje.

Ulagači čekaju detaljnije vijesti o domaćim investicijskim projektima i raspletu grčke dužničke krize, koja ponovno pritišće svjetska tržišta.Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 nastavak pada. Crobex indeks jučer je pao 0,97 posto, na 1.767 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,65 posto, na 982 boda.Redovni promet dionicama iznosio je 14 milijuna kuna, što je 11 milijuna manje nego dan prije.

Nakon snažnog rasta u prethodna dva tjedna, od početka ovoga tjedna cijene su dionica oštro pale. U posljednja dva dana Crobex je potonuo 2,3, a Crobex10 1,8 posto. Ipak, u odnosu na početak godine Crobex je i dalje na dobitku od 1,5, a Crobex10 od 0,6 posto.

-S obzirom na snažan rast prethodnih tjedana, ova korekcija cijena dionica mogla se očekivati. Ništa strašno. Vjerujem da će danas i idućih dana Crobexi stagnirati, dok se čekaju nove vijesti koje bi mogle pokrenuti tržište, kaže Goran Vorkapić, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke.

Prije dva tjedna tržište je pokrenula Vladina najava novog investicijskog ciklusa. Od tada su u povećanom fokusu ulagača dionice građevinskih kompanija.

I dok su krajem veljače i početkom ožujka rasle, posljednjih dana cijene tih dionica padaju. Jučer je dionicom Ingre ostvaren promet od oko 1,9 milijuna kuna, pri čemu je pojeftinila 2,5 posto, na 6,46 kuna.

Cijene dionica Instituta IGH i Viadukta pale su, pak, više od 4, a Tehnike više od 1 posto. Među rijetke dobitnike uvrstila se dionica Dalekovoda, s rastom od 0,8 posto.

-Dionicama građevinskih kompanija povećano je trgovanje od Vladine najave investicijskog ciklusa. Posljednjih se dana tržište pomalo smirilo, pa očekujem stagnaciju dok ne budu objavljeni konkretni investicijski projekti. A tada će se vidjeti koje će kompanije biti uključene u pojedine poslove i s obzirom na to koje dionice imaju veći, a koje manji potencijal za rast, kaže Vorkapić.

29. travanj 2024 02:56