Tržište kapitala
StoryEditor

Investitori se počinju pripremati za sezonu objave poslovnih rezultata domaćih kompanija

20. Siječanj 2014.

Na Zagrebačkoj se burzi na početku tjedna očekuje oprezno trgovanje jer zasad nema domaćih vijesti koje bi mogle znatnije potaknuti investitore, dok se na svjetskim burzama trguje suzdržano.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,42 posto, na 1.812 bodova, dok je Crobex10 porastao 0,48 posto, na 1.004 boda.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna oko 56 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna manje nego tjedan dana ranije. U blok transakciji dionicom Leda ostvareno je još 2,1 milijun kuna prometa.

 - Prošloga su tjedna Crobexi blago porasli, dok je promet pao u odnosu na tjedan ranije, pa je prosječan dnevni promet iznosio oko 10,5 milijuna kuna - kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći promet ostvaren je prošloga tjedna dionicom HT-a, više od 8 milijuna kuna, a cijena joj se spustila 1 posto, na 173,10 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Valamar Adrije, sa 5,7 milijuna kuna prometa i rastom cijene za 12,4 posto, na 171,97 kuna.

Po dobitcima se ističu i dionice Magme, čija je cijena porasla 30 posto, Tankerske plovidbe, s rastom od 18 posto, te Luke Ploče, za 12,6 posto.

Dionica Petrokemije bila je, pak, najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima, s padom cijene za gotovo 12 posto, na 151,94 kune, uz promet od 4,2 milijuna kuna.

Prošloga su tjedna odabrana tri ponuđača za drugi krug nadmetanja za privatizaciju Petrokemije - austrijski Borealis, češki Agrofert i mađarski Nitrogenmuveku - koji zasad procjenjuju da je vrijednost kutinske tvrtke manja nego što su se ulagači nadali.

U fokusu ulagača bili su prošloga tjedna i pregovori između Vlade i MOL-a o budućnosti Ine. Treći krug ocijenjen je dobrim, a pregovori će se nastaviti, premda je u petak Vlada protiv MOL-a podnijela arbitražnu tužbu Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi kojom traži da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju.

Hrvatska strana traži i naknadu štete koja je nastala kao posljedica tih ugovora, potpisanih za vrijeme mandata Ive Sanadera.

Cijena dionice Ine kretala se tijekom tjedna u rasponu od 3.305 do 3.649 kuna, a tjedan je završila na 3.400 kuna, isto kao i u tjednu ranije. Promet je, pak, iznosio 412.000 kuna.

 - Očekujem danas oprezno trgovanje i skromniju likvidnost, što je uobičajeno za početak tjedna, jer zasad nema vijesti koje bi mogle značajnije pokrenuti tržište. Investitori se počinju pripremati za sezonu objave poslovnih rezultata domaćih kompanija za četvrto lanjsko tromjesečje, koja će početi krajem mjeseca - kaže Davor Špoljar.

A na svjetskim je burzama tjedan počeo u opreznom trgovanju. Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, no gubici su ponešto ublaženi nakon što je objavljeno da je kinesko gospodarstvo u posljednjem lanjskom tromjesečju poraslo 7,7 posto na godišnjoj razini, dok se očekivao rast od 7,6 posto.

Kako se zbog blagdana na Wall Streetu danas ne radi, na europskim se burzama očekuje suzdržano trgovanje jer će ulagačima nedostajati smjernice s najvećeg svjetskog tržišta dionica.

 - Ovoga će tjedna u fokusu investitora biti kvartalna poslovna izvješća kompanija, dok se važnije makroekonomska izvješća očekuju tek krajem tjedna - zaključuje Davor Špoljar.

28. travanj 2024 21:36