Tržište kapitala
StoryEditor

Iščekuju se rezultati i privatizacije

13. Siječanj 2013.

Na Zagrebačkoj su burzi i prošloga tjedna, drugoga zaredom, cijene dionica porasle, no nakon što su u petak Crobexi dosegnuli najviše razine u posljednjih 15 mjeseci, ulagači su postali oprezniji.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 1,88 posto, na 1.844 boda, dok je Crobex10 skočio 2,01 posto, na 1.030 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 70,5 milijuna kuna, što je oko 27 milijuna više nego prethodnoga tjedna, koji je bio skraćen za jedan radni dan.

U petak su oko podneva Crobexi dosegnuli najviše razine od rujna 2011. godine, no do kraja dana skliznuli su na niže.

-I prošloga je tjedna na domaćem tržištu nastavljen trend rasta cijena dionica, koji traje od početka godine. To se, među ostalim, može pripisati njegovoj zakašnjeloj reakciji u odnosu na tržišta u regiji. Na tim su tržištima, naime, burzovni indeksi porasli u prosincu, pa su prošlu godinu završili u plusu, dok je Crobex ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na početak 2012. godine-kaže Ana Vitaić Gladović, analitičarka odjela za Ekonomska istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Od početka ove godine Crobexi su skočili oko 6 posto, više nego većina drugih burzovnih indeksa u svijetu i regiji.

-U prošlom tjednu nije bilo značajnijih vijesti iz domaćeg gospodarstva, a u fokusu ulagača bila su blue chip izdanja, koja bilježe solidan rast od početka godine. Za otprilike tri tjedna očekujemo početak sezone objava financijski izvješća domaćih kompanija za posljednji kvartal, odnosno proteklu godinu, pa ćemo vidjeti hoće li njihovi rezultati dati dodatan poticaj tržištu, ili će doći do promjene smjera. Ipak, s obzirom na prvenstveno nepovoljno makroekonomsko okruženje te i dalje nisku likvidnost na tržištu, ne očekujemo nastavak ovako snažnog rasta u ostatku godine. No, potencijal rasta likvidnosti domaćeg dioničkog tržišta proizlazi iz mogućih privatizacija državnih kompanija u ovoj godini- kaže Ana Vitaić Gladović.

Najveći promet, 10,6 milijuna kuna, prošloga je tjedna ostvaren dionicom HT-a, a cijena joj je porasla 1,45 posto, na 211,01 kunu.

S prometom od 6,1 milijun kuna slijedila je dionica AD Plastika, uz rast cijene od 3,7 posto, na 117,20 kuna.

Povlaštenom dionicom Adris grupe ostvaren je, pak, promet od 4,9 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 5,8 posto, na 272,08 kuna.

U fokusu ulagača bile su i druge kompanije sa snažnim bilancama, odnosno znatnim iznosom novca i novčanih ekvivalenata na računu. Dionica Atlantic Grupe poskupila je 6,6 posto, uz promet od 2,1 milijun kuna, dok je cijena Ericssona Nikole Tesle porasla 1,3 posto, uz promet od 3,2 milijuna kuna.

Najveći rast cijene, 15,2 posto, ostvarila je dionica Badela 1862, nakon što je ta kompanija izvijestila da su potencijalni kupci 65,84 posto temeljnog kapitala tvrtke u vlasništvu države, započeli dubinsko snimanje stanja u Badelu.

S druge strane, među najveće gubitnice uvrstila se dionica Dalekovoda, s padom cijene za 6,2 posto, nakon što je priopćila da su zaustavljeni radovi na dalekovodu u Sloveniji.

A na svjetskim burzama dobro raspoloženje traje od kada je početkom godine uklonjena opasnost od ‘fiskalne litice‘ u SAD-u. Uz to, sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija dobro je počela, a ulagače su ohrabrile i naznake ubrzavanja rasta kineskog gospodarstva, nakon sedam tromjesečja usporavanja.

Ipak, trguje se znatno opreznije nego početkom godine jer je na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u posljednjih pet godina, a val poslovnih izvješća kompanija, koji će usmjeriti tržište, tek slijedi.

-Tržišta su pozitivno reagirala na djelomično rješavanje problema ‘fiskalne litice‘. No, problemi vezani za američki proračun i dalje ostaju aktualni. Idućih tjedana uslijedit će progovori između demokrata i republikanaca o smanjenju proračunskih rashoda i povećanju dozvoljenog zaduživanja države. U fokusu su trenutačno kvartalna izvješća američkih kompanija, koja će idućih tjedana usmjeravati tržišta“, zaključuje Ana Vitaić Gladović.

29. travanj 2024 07:18