Tržište kapitala
StoryEditor

Mogu li europski izbori utjecati i na Zagrebačku burzu?

26. Svibanj 2014.

Nakon što su prošloga tjedna Crobexi oslabili, na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje oprezno trgovanje, a investitori će ponajviše pratiti zbivanja na inozemnim tržištima te geopolitička kretanja nakon izbora u Ukrajini i za EU parlament.

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošloga je tjedna pao za 0,86 posto, na 1.693 boda, a Crobex10 za 0,49 posto, na 960 bodova.

Redovni promet iznosio je 57,5 milijuna kuna, što je 9 milijuna manje nego u tjednu ranije. Uz to, ostvareno je i gotovo 13 milijuna kuna u blok transakcijama dionicama Leda i povlaštenom dionicom Adrisa.

„Protekloga tjedna Crobexi su završili u minusu, uz nešto manju likvidnost nego u tjednu ranije, u prosjeku dnevno oko 13,4 milijuna kuna“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

S gotovo 15 milijuna kuna, najlikvidnija je protekloga tjedna bila dionica HT-a, pri čemu joj je cijena porasla 2,23 posto, na 153 kune.

Slijedi dionica Valamar Adrija Holdinga, s prometom od 8,7 milijuna kuna, i rastom cijene za gotovo 6 posto, na 187 kuna.

Dionica Petrokemije bila je najveća tjedna gubitnica, s padom cijene za gotovo 46 posto, na 40 kuna, uz nešto više od dva milijuna kuna prometa.

Glavna skupština Petrokemije donijela je u utorak odluku o pokriću 330,2 milijuna kuna gubitka iz prošle godine kroz smanjenje temeljnog kapitala za 621,2 milijun kuna, na 133 milijuna kuna. Smanjenje temeljnog kapitala provest će se umanjivanjem nominalne vrijednosti dionica Petrokemije sa sadašnjih 170 kuna na 30 kuna, a potom će uslijediti povećanje temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica za najviše 499,99 milijuna kuna, na najviše 633 milijuna kuna.

Uz Petrokemiju, među likvidnijim izdanjima po gubitku se izdvajaju i dionice Dalekovoda, sa padom cijene za 18,3 posto, na 21,4 kune. Znatan gubitak bilježe i dionice Belja, za 9,2 posto, te Ingre, za 6,45 posto.

S druge, pak, strane, najveća dobitnica bila je dionica zatvorenog investicijskog fonda Breza, sa skokom cijene za gotovo 38 posto. Lošinjska plovidba sa cjenovnim porastom od 17,3 posto, te Proficija 10,5 posto.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu je na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu od 1.900 bodova. Ojačao je i Dow Jones i to za 0,7 posto, na 16.606 bodova, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 4.185 bodova.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,4 posto, na 9.768 bodova, a pariški CAC 0,8 posto, na 4.493 boda. Londonski FTSE indeks oslabio je, pak, 0,6 posto, na 6.815 bodova.

„Na inozemnim burzama protekloga tjedna prevladavali su cjenovni dobitci. Razloge za to, posebice na Wall Streetu, valja tražiti u nešto boljim makroekonomskim podacima, prije svega PMI indeksa industrijske aktivnosti i podatku o prodaji kuća u SAD-u, koji su premašio očekivanja analitičara. Najbolju izvedbu imale su tehnološke i dionice proizvođača potrošne dobre, kao i one kompanija s malom tržišnom kapitalizacijom“, navodi Špoljar.

Jutros su na azijskim burzama cijene dionica danas ojačale, uglavnom zahvaljujući dobrim rezultatima milijardera Petra Porošenka na ukrajinskim predsjedničkim izborima, jer investitori smatraju da bi to moglo smanjiti geopolitičke napetosti.

Istodobno, tečaj eura našao se pod pritiskom prodaja nakon što su rezultati izbora za EU parlamenta pokazali da jačaju stranke krajnje desnice, posebice u Francuskoj i Grčkoj.

Špoljar danas očekuje nešto skromniju likvidnost na inozemnim tržištima, jer burze u New Yorku i Londonu ne rade zbog praznika.

„Na domaćem tržištu također očekujem skromnije i opreznije, karakteristično za ponedjeljak. Investitori će osluškivati zbivanja na inozemnim burzama, kao i globalna geopolitička kretanja“, zaključuje Špoljar.

Od burzovnih vijesti, HT danas dioničarima isplaćuje dividendu, koja iznosi 9 kuna po dionici odnosno u ukupnom iznosu 736,96 milijuna kuna.

28. travanj 2024 14:34